Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Les universitats porten als tribunals l’aplicació de l’estatut per als doctorands

ACN Barcelona.-Les set universitats públiques catalanes han interposat un conflicte col·lectiu contra el conveni del Personal Docent i Investigador (PDI) perquè sigui la justícia qui decideixi com interpretar l’Estatut del […]

Avatar
Agències 03/12/2019

ACN Barcelona.-Les set universitats públiques catalanes han interposat un conflicte col·lectiu contra el conveni del Personal Docent i Investigador (PDI) perquè sigui la justícia qui decideixi com interpretar l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF) aprovat pel govern espanyol el març passat. Aquest dimarts s’ha fet l’acte de mediació davant el Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) perquè direccions i sindicats acostessin posicions pel que fa a la pròrroga d’un quart any als contractes dels doctorands, una mesura que les universitats són reticents a aplicar per qüestions econòmiques. La mediació, però, ha acabat sense acord i ara serà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui fixarà la interpretació de la norma estatal.

Només la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s’ha compromès a aplicar aquest quart any de contracte per als doctorands que no acaben la tesi en tres anys i que no tenen un informe desfavorable, però tot i així, també s’ha unit a la resta d’universitats públiques per presentar el conflicte col·lectiu. Els sindicats consideren que l’article 6 de l’EPIF determina que la pròrroga del contracte és automàtica i en canvi, les universitats, creuen que no i aposten per seguir limitant els contractes als tres anys. Els sindicats ja han denunciat que molts doctorands acaben la tesi cobrant l’atur o sense cobrar.Per al sindicat CCOO, les universitats han escollit ”la via més fàcil i còmoda” en comptes d’exigir a la Generalitat els recursos necessaris per fer complir aquesta norma. Així ho ha manifestat Cèsar Marín, coordinador del Secretariat Interuniversitari de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya, que ha alertat que la situació pot ser més negativa depenent de la decisió del TSJC, sobretot si deixa en mans de cada universitat la decisió de prorrogar o no aquest contracte de doctorand.