Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Les treballadores de les llars d’infants municipals de Sitges comencen una vaga indefinida

|

- Publicitat -

ACN Sitges – vaga indefinida per forçar l’Ajuntament a millorar les seves condicions salarials i dotar els centres de més recursos. L’aturada és de dos dies per setmana i la convoquen tant les educadores com el personal de neteja i cuina, tota una plantilla que està externalitzada a través d’una empresa adjudicatària. La reivindicació de les treballadores es remunta més d’una dècada enrere. “Portem dotze anys amb el sou congelat”, recalquen, si bé ara han redoblat la protesta perquè l’Ajuntament ha de licitar el servei pels propers anys. El govern local, però, assegura que la llei no permet establir millores salarials a través de la licitació.

Els serveis mínims de l’aturada són del 50% de la plantilla, que han d’obrir els centres oberts de 9 h a 17 h, de manera que no és obligatori oferir els serveis d’acollida previs i posteriors. Segons dades facilitades pel comitè de vaga, l’aturada l’han secundat el 100% de les treballadores exceptuant els serveis mínims i al llarg d’aquest dijous han acudit al centre un 20% dels infants matriculats.

Publicitat

La portaveu del comitè, Laura Chacón, ha recalcat que les reivindicacions són tant salarials com també respecte la falta de personal per atendre totes les necessitats de la canalla. Tot i que la llista de reclamacions és llarga, les més de 30 treballadores de les llars El Cercolet i La Moixiganga es mostren disposades a aturar la vaga si es compleixen dues qüestions: l’equiparació salarial entre treballadores d’un mateix rang i la recuperació de plusos adquirits anys enrere.

Respecte la primera demanda, les treballadores recorden que una part de la plantilla disposa d’un plus de 300 euros instaurat pel govern municipal de fa tres legislatures enrere. Si bé aquest plus va ser retirat per governs posteriors, una sentència judicial va obligar el consistori a consolidar aquests diners a les treballadores que ja l’havien cobrat.

Apunten que a algunes empleades que van entrar posteriorment també se’ls va incloure a la nòmina, i critiquen que les persones contractades els últims anys no disposin d’aquest complement. La situació, recalquen, crea una àmplia discriminació entre persones que assumeixen les mateixes tasques.

Pel que fa als altres plusos, Chacón ha relatat que les treballadores tenen reconegut un suplement per objectius, el qual és variable i ha anat modulant a la baixa a mesura que els salaris base han incrementat anualment per l’actualització lligada a l’IPC. Insisteixen que, a efectes pràctics, el sou els queda “congelat”. “Fa anys enrere el plus era de 211 euros i actualment ha quedat en 0,61”, critiquen, tot lamentant que s’estan “empobrint” a mesura que passen els cursos.

Les empleades insisteixen a demanar a l’Ajuntament que “busqui l’escletxa jurídica que faci falta” per resoldre aquesta situació, i volen que s’aprofiti la nova licitació per posar-hi remei. El regidor d’Educació, David Martínez, respon que la llei no permet introduir condicionants de sou al plec de clàusules de la licitació i insta les treballadores a negociar els salaris amb la nova empresa adjudicatària. Martínez s’ofereix a fer de mediador quan s’hagi licitat el servei a l’empresa que l’ha d’assumir a partir de la primavera.

Mentrestant, les treballadores asseguren que s’ha obert la possibilitat de crear una comissió política i tècnica per estudiar la municipalització de les llars d’infants. Chacón aplaudeix aquesta possibilitat, si bé hi ha informes previs que fins ara han descartat la seva viabilitat. El comitè de vaga considera que la municipalització ha de ser una solució a llarg termini i reclama respostes imminents.

<strong>Suport de les famílies</strong>

Per la seva part, nombroses famílies han expressat el seu suport a les treballadores. La majoria no han dut els seus infants als centres, i bona part de les que ho han fet asseguren que ha estat per necessitat de conciliació laboral. “Entenem que s’hagin plantat després d’esperar moltes millores que no arriben”, ha assegurat Esther Mas, una de les mares del centre, que ha lamentat les “dificultats” que comporta no disposar de servei d’acollida durant la vaga.

Una altra mare, Susana Vall, s’ha mostrat “totalment d’acord” amb la protesta i ha reclamat a l’Ajuntament “més implicació” per resoldre el conflicte laboral. “No podem estar pendents d’una vaga que no sabem quan acabarà”, ha afegit.

Al seu torn, Aitor Torres, pare d’un infant, ha lloat la tasca “fonamental” de les educadores i ha assegurat que la seva lluita és “justa”. “Sitges és un municipi on la població no ha parat de créixer els últims anys però els equipaments i serveis segueixen sense evolucionar, i això és inassumible”, ha apuntat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió