Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Les T de Teatre porten a la Sala Beckett la tragicomèdia ‘Cançó per tornar a casa’ moguda per la confusió

ACN Barcelona.-Tres exactrius que es reuneixen després de molts anys i un hipnotitzador que es fa passar per dramaturg són els protagonistes i els ingredients del nou espectacle de les […]

Avatar
Agències 03/07/2019

ACN Barcelona.-Tres exactrius que es reuneixen després de molts anys i un hipnotitzador que es fa passar per dramaturg són els protagonistes i els ingredients del nou espectacle de les T de Teatre, ‘Cançó per tornar a casa’ escrit i dirigit per Denise Despeyroux. Com ha explicat la directora, el muntatge juga a la confusió i a reflexionar sobre l’atzar i el destí. El muntatge s’emmarca en la programació del Grec Festival de Barcelona 2019 i es podrà veure fins al 28 de juliol a la Sala Beckett. L’obra està interpretada per Mamen Duch, Marta Pérez, Carme Pla, Jordi Rico i Àgata Roca.

Despeyroux ha explicat que tot i que l’obra té com a protagonistes tres amigues que són exactrius, aquest no és un muntatge sobre el teatre en si mateix. “No juguem al meta teatre, sinó amb altres elements com la confusió, el tema d’un personatge assumint una identitat que no és la seva i sobre com l’atzar de la vida fa que finalment es compleixi un destí” que estava escrit. El muntatge planteja dues històries que s’entrecreuen. Per una banda, hi ha tres dones que es tornen a veure després de 26 anys. En el seu moment van estrenar l’obra d’un dramaturg que es va fer famós i es va convertir en un escriptor de culte. Posteriorment, elles van fracassar en els seus següents muntatges i van quedar separades i barallades i cap d’elles va dedicar-se al teatre, com ha explicat la directora. Anys després una d’elles fa que les s’ajuntin de nou. Per altra banda, hi ha la història d’un hipnotitzador que fuig de la justícia amb la seva ajudant i arriba al mateix poble on les tres dones s’han retrobat. Elles confondran l’hipnotitzador pel dramaturg que les va catapultar a l’èxit. A partir d’aquí comença la confusió dels personatges. Despeyroux ha volgut embolcallar l’obra de comicitat, però també de tragèdia, com s’ha destacat a la roda de premsa. A la vegada, també és “misteriosa, surrealista i molt dramàtica”, ha dit Mamen Duch. L’actriu ha apuntat que l’obra juga “amb la confusió, les falses identitats, tots són mentiders i ningú mostra qui és”. Per la seva part, l’actriu Àgata Roca ha assenyalat que els fa una gran il·lusió estrenar un espectacle a la Beckett ja que era una “fixació que tenien des de fa temps” per la possibilitat de tenir el públic tan a prop. De fet, s’ha destacat que la importància que l’obra s’estreni en un espai tan íntim i singular actuant per 130 espectadors per funció.