Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Les projeccions de ‘The Island’ i ‘Pasajero’ donen el tret de sortida a Lleida al 27è Animac

ACN Lleida – L’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, ha arrencat aquest dijous al vespre la seva 27a edició amb l’entrega del premi Honorífic a la creadora […]

Agències 23/02/2023

ACN Lleida – L’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, ha arrencat aquest dijous al vespre la seva 27a edició amb l’entrega del premi Honorífic a la creadora romanesa Anca Damian i de l’Animation Master al director, animador i il·lustrador argentí, Juan Pablo Zaramella. En l’acte inaugural s’han projectat dues obres dels dos autors: la pel·lícula de Damian ‘The Island’ i el curtmetratge ‘Pasajero’, de Zaramella. La programació d’enguany celebra la creativitat llatinoamericana sota el lema ‘LatAm Boom!’. Fins aquest diumenge, a Lleida es podran veure 7 llargmetratges, 4 migmetratges i 277 curts, a més de les conferències, tallers, exposicions i activitats paral·leles que completen el programa.

La director de l’Animac, Carolina López, ha destacat abans de l’acte inaugural l’eix central d’aquesta 27a edició, que homenatja la creativitat llatinoamericana. “És un territori molt extens i molt ric culturalment que en aquests darrers anys ens està donant una producció de cinema d’animació molt rellevant”, ha argumentat.

El certamen ha lliurat el premi Honorífic a la creadora romanesa Anca Damian, i el premi Animation Master al director, animador i il·lustrador argentí Juan Pablo Zaramella. En el moment de recollir els respectius guardons, els autors han agraït la tasca de l’Animac per haver projectat els seus treballs en les anteriors edicions del certamen.

Anca Damian ha agraït el guardó i ha assegurat sentir-se “molt contenta” de poder veure aquí les seves pel·lícules” i de “un rebre un reconeixement global” per la seva feina. De la seva banda, Zaramella ha declarat que “és un honor molt gran” rebre aquesta distinció, i ha afegit que els seus curts han participat a l’Animac “des de l’inici” i ara, “finalment”, ha pogut venir al certamen.

A la inauguració s’ha projectat ‘The Island’ (Romania, 2021), de la creadora romanesa Anca Damian, Premi Honorífic d’enguany, una faula musical sobre el mite de Robinson Crusoe al revés. També s’ha projectat ‘Pasajero’ (Argentina, 2022), de Juan Pablo Zaramella, Premi Animation Master, una divertida història dins d’un vagó. Durant l’acte, ha actuat el grup musical Yadira Ferrer Trio, la veu cubana i pianista acompanyada dels músics Santiago Acevedo i Justin Miranda.

Així mateix, abans de l’acte, s’ha inaugurat l’exposició itinerant sobre l’autor argentí ‘Zaramella, cuadro a cuadro’ comissariada per Angie Zambrella, en la que l’Animac és la primera parada a Europa. La mostra es podrà visitar fins aquest diumenge 26 de febrer. A banda, durant el festival també s’ha programat una retrospectiva de la seva obra.

L’acte inaugural de la 27a de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida, ha estat presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach; el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, i la directora d’Animac, Carolina López.

<strong>Arrenca el 27è Animac</strong>

La 27a edició de l’Animac porta arrenca una edició que, sota el lema ‘LatAm Boom!’ celebra la creativitat llatinoamericana. Fins diumenge 26 es podran veure 7 llargmetratges, 4 migmetratges i 277 curtmetratges. El programa es completa amb conferències, tallers, exposicions i activitats paral·leles.

L’Animac seguirà del 3 al 12 de març a través de la plataforma Filmin.