Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

Les peticions de patents cauen un 13,3% a Catalunya el 2020 però mantenen el lideratge a l’Estat

ACN Brussel·les.-Les peticions de patents han caigut un 13,3% a Catalunya el 2020. Segons l’últim informe de l’Oficina Europea de Patents (OEP), a Catalunya es van registrar 559 sol·licituds, una […]

Agències 16/03/2021

ACN Brussel·les.-Les peticions de patents han caigut un 13,3% a Catalunya el 2020. Segons l’últim informe de l’Oficina Europea de Patents (OEP), a Catalunya es van registrar 559 sol·licituds, una xifra que permet mantenir el lideratge a l’Estat, tot i que Madrid, amb un augment de les peticions del 4,4%, escurça distàncies. L’estudi apunta que, del total de sol·licituds fetes a l’Estat el 2020, el 31,2% són a Catalunya, el 21,1% a Madrid i l’11,9% al País Basc. A nivell de ciutats, Barcelona manté el lideratge amb 496 peticions malgrat patir una caiguda de les sol·licituds del 14,5% l’any passat. La segueix Madrid amb 378 peticions.

A nivell de l’Estat, les sol·licituds de patents han caigut un 5% el 2020 fins a les 1.791. L’àmbit en què més peticions s’han registrat és el de la tecnologia mèdica, que ha augmentat un 2,6% el 2020, seguida de la comunicació digital i la tecnologia computacional. Per contra, les innovacions en transport han caigut el 2020, especialment pel que fa en els àmbits de l’aviació i l’aeroespacial, mentre l’automoció registra un descens lleuger. L’OEP ha registrat 180.250 peticions de patents el 2020, una xifra que suposa set dècimes menys que l’any anterior. El país amb més sol·licituds és els Estats Units, seguit d’Alemanya, el Japó, la Xina i França. Espanya se situa en el 16è lloc, mentre Catalunya registra un nombre de peticions de patents similar al de països com Singapur i Turquia, que se situen en el 24è i 25è lloc del rànquing. La caiguda a Catalunya, “difícil” d’analitzar encaraEl director de comunicació de l’OEP, Luis Berenguer, apunta que la caiguda de les sol·licituds a Catalunya és encara “difícil de determinar i analitzar”. “És massa aviat per treure conclusions”, diu Berenguer sobre quins poden ser els motius d’aquest descens. Amb tot, indica que el ‘hub’ farmacèutic i la importància de l’automoció a l’àrea de Barcelona manté Catalunya com a líder a l’Estat. Pel que fa al descens de les peticions a l’Estat, Berenguer assegura que “no és una dada molt preocupant” perquè, en global, és el segon any en què s’han sol·licitat més patents. “No sabem quina és la causa. Aquestes tendències s’han d’analitzar amb la perspectiva de diversos anys”, subratlla. A l’Estat, el principal sol·licitant de patents és el Consell Superior d’Investigacions Científiques (72), seguit d’Amadeus (60) en segon lloc i de Laboratoris Esteve, la Fundació Tecnalia i Telefónica empatats en la tercera posició amb 17 peticions.