Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Les persones amb discapacitat es manifesten per reclamar el servei de bany adaptat a les platges barcelonines

ACN Barcelona.-Desenes de persones amb discapacitat s’han concentrat aquest dissabte al passeig Marítim del Bogatell per exigir el servei de bany adaptat a les platges barcelonines. “Teòricament avui començava la […]

Avatar
Agències 13/06/2020

ACN Barcelona.-Desenes de persones amb discapacitat s’han concentrat aquest dissabte al passeig Marítim del Bogatell per exigir el servei de bany adaptat a les platges barcelonines. “Teòricament avui començava la temporada de platges per les persones amb mobilitat reduïda, cosa que està anunciada a la web però no hi ha ni els mòduls, ni els tècnics, ni les amfíbies ni les quatre platges preparades perquè ens puguem banyar”, denuncia Montse Font, membre de la Comissió de Platges de Persones amb Discapacitat. De fet, aquest any no saben quan podran entrar a l’aigua. El col•lectiu exigeix a l’alcaldessa, Ada Colau, el seu “dret a gaudir de l’oci” i denuncia que no han tingut resposta del consistori tot i que fa anys que lluiten per millorar aquest servei.

Tot i que amb la fase 2 ja està permès banyar-se a les platges de Barcelona, les persones amb discapacitat no ho poden fer perquè no tenen el servei de bany assistit que cada any ofereix el consistori. El col·lectiu denuncia que s’hauria d’haver posat en marxa aquest dissabte però que l’Ajuntament encara no els ha fonat cap data d’inici de la seva temporada de bany. “Volem que sigui ja i no el mes d’agost”, ha reivindicat en declaracions als mitjans Montse Font. “Sempre estem insistint que ens deixin banyar però aquest any la cosa encara va pitjor”, ha explicat tot detallant que encara no han tingut resposta de l’ajuntament. “Considerem que som un col•lectiu especialment perjudicat pel virus -covid-19-, com a mínim que ens deixin banyar ja, que hem estat tots tancats”, ha criticat Font. “Si la resta de Catalunya es poden banyar les persones amb mobilitat reduïda, nosaltres també hem de poder”, ha conclòs. En el mateix sentit s’ha mostrat un dels manifestants, Cesar León, que ha exigit “el dret del col•lectiu a poder gaudir de l’oci” i de “poder entrar en moments de lleure en el mateix moment que la resta de ciutadania. “Alcaldessa, ens té completament oblidats, això és la punta de l’iceberg: necessitem polítiques valentes en habitatge, en col•locació, en lleure, en la cultura”, ha reclamat tot denunciant que el col•lectiu “no ha tingut cap representació en les rodes de premsa d’aquest ajuntament”.Els usuaris han aprofitat la manifestació per reclamar millores en el servei. Es queixen que l’horari del servei de bany que ofereix el consistori és massa restringit –d’11 a 14 hores i de 16 a 18 hores- i que s’ampliï. També critiquen que quan hi ha bandera groga no els deixen banyar, cosa que habitualment passa “la meitat de dies d’estiu”. En aquest sentit recorden que aquesta indicació només és “una recomanació” i reclamen que com a mínim els acompanyin a l’aigua. A més, exigeixen millores en els lavabos i els vestidors, que no tenen ventilació i que “no estan nets”. El col·lectiu ha detallat en declaracions als mitjans que fa més de tres anys que exigeixen aquestes millores però que enguany el fet de no deixar-los banyar quan comença la temporada ha estat la gota que ha fet vessar el got.Les persones amb discapacitat que s’han concentrat davant la platja també han volgut destacar que cada dia d’estiu una mitjana de 45 persones necessita el servei de bany adaptat. Moltes d’elles venen de ciutats i pobles que no tenen platja expressament i només tenen quatre places de pàrquing per ells.