Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Les patronals veuen “més ombres que llums” en les xifres de l’atur i reclamen actuacions en els sectors més afectats

ACN Barcelona.-Les patronals reclamen plans de xoc sectorials dirigits als sectors més afectats per les restriccions per combatre la pandèmia just després de conèixer l’increment de 6.358 aturats a l’octubre. […]

Agències 04/11/2020

ACN Barcelona.-Les patronals reclamen plans de xoc sectorials dirigits als sectors més afectats per les restriccions per combatre la pandèmia just després de conèixer l’increment de 6.358 aturats a l’octubre. Foment i Pimec valoren positivament l’augment mensual d’afiliació i la moderació de l’increment de l’atur però exigeixen accions urgents. L’organització empresarial que dirigeix Josep Sánchez Llibre veu “més ombres que llums” en les dades donades a conèixer aquest dimecres i pronostica que les limitacions d’activitat comportaran un augment d’ERTO i ERO. L’entitat que encapçala Josep González apunta a la necessitat de tirar endavant actuacions efectives “encara que siguin proteccionistes” per garantir la supervivència de pimes i autònoms.

Pimec ha demanat posar l’accent en els àmbits econòmics més tocats per les decisions dels governs a l’hora de frenar la segona onada de covid com ara l’hoteleria, la restauració, el petit comerç no alimentari, la cultura o les activitats esportives. La patronal de la petita i mitjana empresa ha posat de manifest que la taxa de creixement interanual de l’atur s’ha moderat però ha destacat que la crisi continua i els seus efectes es reflecteixen sobretot en el sector primari, amb un creixement de desocupats del 30% en un any i en el sector serveis, amb un augment del 27,6%. A més, també destaca que l’atur augmenta en totes les demarcacions, començant per Girona, on creix un 29,7% i seguit de Lleida (+28,6%), Tarragona (+27,2%) i Barcelona (+23,9%).Aquesta dinàmica de l’atur registrat es combina amb augments d’afiliació en comparació amb el setembre d’un 0,7% a Catalunya, tot i que en relació amb l’any anterior la reducció és del 2,7%. Un escenari que porta Foment a afirmar que les dades d’ocupació d’octubre “reflecteixen més ombres que llums”. Com a dada optimista, l’entitat destaca la pujada de 20.910 afiliats, aconseguida gràcies a les contractacions del sector educatiu i una disminució dels treballadors inclosos en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). Com a apunt negatiu, l’organització assenyala l’increment mensual de l’atur i la caiguda d’un 30% de la contractació en un any, sobretot en la indefinida.En resum, Foment veu que Catalunya “està lluny de recuperar” l’ocupació perduda des del març, i pateix “una pèrdua de dinamisme en la contractació” i una “greu afectació de l’atur en sectors l’hostaleria”. Per això, la patronal es mostra “expectant” a l’evolució de la pandèmia en les pròximes setmanes, ja que preveu que les mesures limitatives de l’activitat provocaran un augment d’ERTO i ERO. “Des de Foment insistim en la urgència de posar en marxa plans de xoc econòmics per empreses i sectors afectats, així com la remoció de les mesures legislatives que limiten el poder de direcció empresarial i la capacitat d’adoptar decisions pertinents per adaptar-se a les circumstàncies”, afegeix la patronal.