Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Les obres de Chillida i Tàpies dialoguen a Hernani

ACN Barcelona.-Les obres d’Eduardo Chillida i Antoni Tàpies dialoguen en una exposició temporal a la Chillida Leku, a Hernani, des d’aquest dijous i fins al gener del 2022. Comença, així, […]

Agències 10/06/2021

ACN Barcelona.-Les obres d’Eduardo Chillida i Antoni Tàpies dialoguen en una exposició temporal a la Chillida Leku, a Hernani, des d’aquest dijous i fins al gener del 2022. Comença, així, una nova línia de mostres d’artistes convidats al museu de l’escultor basc. Sota el títol ‘Tàpies a Zabalaga’, l’exposició inclou disset obres, entre escultures, pintures i murals, així com llibres d’artista dels anys 80 i 90. El recull que permet el visitant endinsar-se en les múltiples vessants de l’escultura de l’artista català. Segons la directora general del Chillida Leku, Mireia Massagué, la idea era mostrar Tàpies en un “espai especial”, un museu “fet per un altre artista i acollir-lo”. “Volíem que les obres dialoguessin i s’hi trobessin com a casa”, explica.

La relació entre Eduardo Chillida i Antoni Tàpies es remunta al 1958, quan tots dos van participar a la Biennal d’Art de Venècia. Es va mantenir al llarg de les dècades. “Va ser una relació que va durar tota la vida, una gran amistat”.Precisament l’amistat entre tots dos artistes és el punt de partida de l’exposició. La mostra recull l’experimentació de Tàpies amb les pintures matèriques i el procés a partir del qual s’endinsa en l’escultura de terra de gran format. “Tàpies trasllada l’imaginari que posa a l’obra pictòrica cap a l’escultura”, explica Mireia Massagué.La mostra exposa obres com la ‘Sabatilla’, propietat de la Fundació Antoni Tàpies, ‘Taula de despatx’, ‘Empremta de cistella sobre roba’ i ‘Plats II’. També s’hi inclouen diversos murals, un dels quals sorgit d’un intercanvi entre Tàpies i Chillida, amb grans pintures sobre fang. “Sempre l’havia vist al menjador de casa”, ha recordat Luis Chillida, un dels fills de l’artista.L’exposició ha estat possible gràcies a un acord amb la Fundació Tàpies, Iberdrola, Fundació Hortensia Herrero, la Fundació Suñol i AZ de Bilbao.