Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

Les noves oportunitats per al sector de la comunicació són a la digitalització, la ciència i la sostenibilitat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un informe del Col·legi de Periodistes de Catalunya situa les noves oportunitats a la comunicació als àmbits de la digitalització, la ciència i la sostenibilitat. L’estudi ‘Noves oportunitats i nínxols d’ocupació per a periodistes’ recull una cinquantena de veus expertes i dades extretes de més de 400 enquestats, professionals de mitjans, assessors de comunicació i docents. El focus ha estat detectar els principals nínxols, tot identificant les sortides presents i potencials i examinant l’oferta formativa actual. En aquest sentit, l’estudi també apunta cap a una tendència emprenedora i de creació de projectes del món comunicatiu, tant de nous formats i mitjans com, per exemple, de verificació de dades i contra les notícies falses.

La major part de les veus entrevistades coincideixen a dir que els perfils digitals són els més demanats, tant per a periodistes com per a l’àmbit de la comunicació corporativa, segons assenyalen els responsables de l’estudi.

Publicitat

L’educació mediàtica com a eina de lluita contra la desinformació és un altre dels àmbits en què s’observen noves sortides. Els responsables de l’informe creuen que aquestes tindran una funció “clau” de garantia per al futur del sector i de garantia del dret a la informació de la ciutadania.

Es considera, en aquest sentit, que els professionals poden exercir d’educadors mediàtics dins les escoles i instituts. En l’actualitat, a través del conveni entre Barcelona Activa i el Col·legi de Periodistes, ja s’estan duent a terme sessions educatives mediàtiques a les Antenes Cibernàrium, a les biblioteques de la ciutat, sovint orientades també a la població de la tercera edat, perquè tinguin coneixements i eines en un món que “viu un canvi de paradigma digital”.

També, i arran de la covid-19, s’ha detectat que la capacitat d’explicar a la societat aspectes complexos del món de la ciència i el seu impacte a escala global és una altra sortida per als professionals de la comunicació.

Pel que fa a les noves ocupacions que detecta l’informe, sorgeix el gestor d’ajuts econòmics, amb una feina de cerca de la informació i redacció per sol·licitar subvencions i ajuts; l’editor de gènere als diaris o el periodisme de dades.

Ocupació

L’estudi posa de relleu que les universitats catalanes ofereixen cada any unes 2.000 places per a alumnes que poden acabar fent de periodistes. 9 de cada 10 persones aconsegueixen feina durant els 3 anys posteriors d’haver-se titulat. En els graduats en Periodisme, la xifra se situa en un 91%, un 47,6% dels quals amb contracte fix, un 28,8% temporal i un 19,1% autònom.

Des d’una perspectiva dels salaris, un 47,7% dels nous professionals són mileuristes, un 37,3% arriben als dos mil euros, i un 15% són “més de dosmileuristes”. Això implica que estan per sota de la mitjana del que cobren els titulats del Sistema Universitari de Catalunya, ja que un 32,1% arriben a ingressos més alts dels 2.000 euros.

Quant als perfils de periodistes més demandats a les ofertes, un 61,9% són persones amb experiència prèvia en el sector, un 66,7%, joves graduats amb un perfil digital, un 23,8% professionals amb experiència internacional, i un 9,5% emprenedors que tinguin projecte propi.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió