Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Les institucions i entitats catalanes fan una crida per sumar esforços per erradicar l’estigma de les persones amb VIH

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Generalitat, la Diputació, l’Ajuntament de Barcelona i el Comitè Primer de Desembre han fet una crida a sumar esforços per erradicar l’estigma i la discriminació social que pateixen les persones afectades per l’VIH. Amb motiu del Dia Mundial de la Sida que se celebra aquest dijous han dut a terme un acte institucional i han anunciat l’aprovació del pla operatiu del Pacte Social contra l’estigma i la discriminació envers les persones que pateixen aquesta malaltia. El document inclou mesures concretes per a desplegar l’eina en defensa dels drets de les persones amb VIH. A banda, el Comitè ha aprofitat la data per reivindicar una millora del finançament i l’accés a subvencions per les entitats que treballen en pro dels infectats.

Durant l’acte unitari que les institucions catalanes han celebrat al Palau de la Generalitat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que tot i que aquesta és una infecció crònica en la majoria de casos, encara hi ha reptes en matèria de VIH que cal assumir com la prevenció, el diagnòstic precoç, la disponibilitat d’una vacuna, el maneig de la cronicitat i sobretot acabar amb la discriminació. “No podem abaixar la guàrdia hem de seguir fent prevenció, i apostar per una societat lliure de discriminació i prejudicis”, ha afirmat.

Publicitat

En aquest sentit, ha recordat que la comunitat internacional ha assumit el compromís d’acabar amb el VIH el 2030 i ha dit que Catalunya han fet els deures en aquesta matèria fixant un full de ruta per posar fi a aquesta malaltia que és un “problema de salut pública”.  El conseller de Salut, Manel Balcells, també s’ha referit a les xifres de compliment dels objectius fixats i ha detallat que a Catalunya el 93% de les persones infectades ho saben, el 90% estan en tractament antiretroviral i, el 97%, tenen càrrega viral indetectable. Alhora, ha assegurat que el nombre de contagis l’any 2021 va caure un 20% respecte l’any anterior i ha recordat que des de l’any 1981 prop de 10.000 persones han mort a causa d’aquesta malaltia a Catalunya. Per la seva banda, la regidora de Salut de Barcelona, ​​Gemma Tarafa, ha demanat més investigació i detecció precoç del VIH i ha comentat que en el darrer any a la capital catalana s’han diagnosticat 326 nous contagis.

Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Sida s’han desplegat, de forma simultània, dos tapissos dels balcons de l’Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat. Aquests elements són un record de la lluita contra aquesta malaltia que a Catalunya va tenir el seu primer cas diagnosticat ara fa 41 anys. La cap de l’Àrea de Prevenció, Atenció i Control de les MTS i el VIH, Rosa Mansilla, ha llegit el manifest ‘0 estigma, 0 VIH’ que ha apostat per eliminar la discriminació i avançar cap a una societat més igualitària i respectuosa amb els drets humans.

<strong>Un Pacte Social per a millorar la vida dels malalts</strong>

La jornada d’aquest dijous també ha servit per a anunciar l’aprovació del pla operatiu del Pacte Social contra l’estigma i la discriminació envers les persones que pateixen aquesta malaltia. Es tracta d’un document que neix amb la voluntat d’esdevenir un instrument per fer front a la discriminació i l’estigma de les persones amb VIH, garantint els seus drets i la igualtat d’oportunitats. El text és el resultat d’un treball que el Comitè Primer de Desembre va encetar l’any 2019 amb la complicitat de la Generalitat, i que incorpora un seguit de mesures per a desplegar-lo.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha afirmat que es tracta d’un document “de consens que materialitza una voluntat de país per a canviar la percepció del VIH i lluitar contra la serofòbia”. Laura Vilagrà, ha dit que és un pacte interdepartamental, que a més compta amb el suport d’entitats socials i municipalistes. “Volem garantir els drets de les persones que viuen amb la sida”, ha expressat la consellera de Presidència que ha destacat els quatre àmbits d’actuació del pacte: la protecció contra la discriminació, la prevenció contra la discriminació, la visibilitat, empoderament i lluita contra l’estigma i el compliment i avaluació del mateix.

<strong>Les entitats reclamen un millor finançament </strong>

Els responsables del Comitè Primer de Desembre, també han considerat que la presentació d’aquest Pacte Social és una passa endavant clau per combatre “la discriminació real” que pateixen moltes de les persones infectades amb aquest virus. El secretari de l’organització, Mario Robles, n’ha enumerat alguns exemples com ara l’accés precari als llocs de treball o la nul·la aplicació de protocols adequats en situacions tan corrents com visitar-se al dentista.

Per la seva banda, Marta Malgosa, presidenta de l’ens, ha exposat els problemes de finançament que pateixen les entitats del tercer sector que el conformen i que es dediquen a l’àmbit del VIH. Ha indicat que aquesta situació i el retard a l’hora de rebre determinades subvencions “posa en perill l’estabilitat i l’estructura dels treballadors d’aquests organismes, i perjudica el servei que ofereixen als usuaris”.

El Comitè ha llegit un manifest a la plaça de Sant Jaume en què s’ha donat a conèixer el lema del Dia Mundial de la Sida d’Enguany: ‘Si no volem perpetuar l’estigma desfem l’estigma’. Amb aquest missatge, el col·lectiu apel·la a la corresponsabilitat de les institucions, la societat civil i les entitats per posar fi a la discriminació que afecta els malalts de VIH.

En aquest context, una quarantena de persones ha participat en una ‘performance’ que s’ha desenvolupat a la plaça de Sant Jaume i que ha consistit en crear un llaç humà per a expressar la solidaritat envers els i les afectades per la Sida.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió