Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Les exportacions de ciment català creixen un 59,7% durant el febrer però el consum domèstic continua a la baixa

ACN Barcelona.-El sector del ciment català avisa que el 2021 manté la “tendència negativa” de la indústria tot i que les exportacions han crescut un 59,7% durant el mes de […]

Agències 18/03/2021

ACN Barcelona.-El sector del ciment català avisa que el 2021 manté la “tendència negativa” de la indústria tot i que les exportacions han crescut un 59,7% durant el mes de febrer, amb 247.214 tones comercialitzades a l’exterior, segons la patronal Ciment Català. El mercat domèstic, però, continua a la baixa amb un 4% menys de vendes amb 179.681 tones utilitzades. Tot i ser una xifra baixa, és superior a les 146.000 tones del gener, la dada més baixa dels últims dos anys a excepció dels primers dos mesos del confinament domiciliari de 2020. La producció, però, ha tornat a créixer un 6,7% el febrer, amb 301.397 tones. Segons els resultats acumulats de l’últim any, el consum intern ja arrossega una caiguda del 10,2% i no supera els 2 milions de tones.

La patronal de la indústria cimentera alerta que el mercat domèstic només consumeix la meitat del ciment produït a Catalunya. Les últimes dades provisionals del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme mostren que només 1 de cada 2 tones de ciment produïdes a Catalunya es venen al mercat català. L’altra meitat de la producció s’ha destinat a les exportacions en els darrers 12 mesos (1,989 milions de tones).D’altra banda, el sector valora molt positivament la creació d’un sistema d’ajust en frontera al diòxid de cabroni per a les importacions de fora de la UE ja que “els costos dels drets d’emissió de CO2 s’han duplicat en l’últim any, fins a superar els 40 euros per tona emesa, un cost molt rellevant per al sector”, recorda la patronal.En aquest sentit, celebren que el Parlament Europeu estigui donant ja els primers passos, amb la votació favorable de dimecres passat, per a la creació d’un sistema d’ajust en frontera al CO2 per als productes importats des de tercers països que no tenen una agenda de descarbonització equivalent a la de la Comissió Europea.”És una decisió imprescindible, no només per evitar la desaparició de la indústria europea, sinó també, i sobretot, perquè la taxa al carboni tingui una efectivitat real sobre el medi ambient “, comenta Salvador Fernández Capo, president de Ciment Català.D’altra banda, la indústria cimentera assegura que ha emprès un projecte de reducció de les emissions de CO2 per aconseguir la neutralitat climàtica al 2050. En aquesta estratègia destaca l’aprofitament material i energètic de residus. Per això, la patronal demana als poders públics que “contribueixin” a la causa “autoritzant l’ús de més quantitat i més varietat de combustibles alternatius a les fàbriques catalanes”.