Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Les exportacions agroalimentàries de Catalunya facturen 5.420,43 MEUR el primer semestre de l’any, un 9,18% més

ACN Barcelona.-Les exportacions de productes agroalimentaris de Catalunya creixen un 9,18% en els primers sis mesos del 2020 malgrat la covid-19 i se situen en els 5.420,43 milions d’euros, segons […]

Avatar
Agències 24/08/2020

ACN Barcelona.-Les exportacions de productes agroalimentaris de Catalunya creixen un 9,18% en els primers sis mesos del 2020 malgrat la covid-19 i se situen en els 5.420,43 milions d’euros, segons dades de Prodeca basades en les xifres de l’Agència Tributària. Tot i que la pandèmia va afectar les vendes a partir de l’abril i les va fer caure al maig, la facturació global del semestre és superior a la del mateix període de l’any passat, quan va ser de 4.964,7 MEUR, pel repunt del juny. El bon ritme de les exportacions agroalimentàries permet mantenir el superàvit comercial del sector –es ven més a fora del que s’hi compra-, amb una taxa de cobertura del 112,4%. Les importacions, de fet, representen 4.799,59 MEUR.

Les vendes també creixen en volum, un 4,3%, amb 3,12 milions de tones.La ràtio valor/volum del semestre creix un 4,61% en comparació amb el mateix període del 2019, el que significa que es venen productes amb més valor. El sector carni és el primer exportador agroalimentari, amb un 40,48% del total i un increment del 21,66% en valor i del 6,71% en volum. La venda de productes de porcí encapçala el rànquing del sector, ja que representa el 66,89% del total de vendes de productes carnis i el 27,08% del total de les exportacions agroalimentàries. A més, el porcí creix un 24,97% en valor i un 7,41% en volum. El segon sector és el que agrupa el ‘fine food’, amb productes com snacks i aperitius, fleca i pastisseria, fruits secs, arròs i llegums, confiteria, mel, sucs o cerveses i productes liquats. En conjunt, representen el 27,67% del total exportat i, malgrat créixer un 3,76% en volum, cauen un 1,41% en valor. El sector de la fruita i l’horta és el tercer en exportacions, amb un 7,56% del total, un increment del 15,28% en valor i un 11,48% en volum. El quart lloc l’ocupen els olis vegetals (7% del total, amb un augment del 11,85% en valor i un 6,63 en volum) seguits del sector del vi i el cava, que suposa el 4,07% de les exportacions catalanes. Tot i això, el vi i el cava ha vist reduïdes en un 13,55% el valor de les seves vendes a l’estranger, que han caigut un 5,49% en volum. Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,65% de la quota d’exportacions, amb un increment del 4,56% en valor i un decreixement del 0,26% en volum; mentre el sector del peix i el marisc, en sisena posició, representa l’1,71% de les exportacions agroalimentàries, amb un decreixement del 25,88% en el valor i del 7,3% en volum. Els mercats dels productes catalansLa Unió Europea és el principal destí dels productes agroalimentaris catalans, amb un 55,64% del total i unes vendes de 3.015,76 MEUR el primer semestre de l’any, un augment de l’1,04%. Però el potencial de major creixement és a l’Àsia, on en els primers sis mesos s’han venut 1.256,11 milions d’euros en productes agroalimentaris, un 53,94% més que en el mateix període de l’any passat. La Xina, que el 2019 era el sisè mercat de destí dels productes catalans, aquest semestre ja és el segon en valor, només superat per França, amb un augment del 169% en comparació amb els primers sis mesos de l’any passat. També creixen molt les exportacions a l’Aràbia Saudita (+43%), Líbia (+62,19%), el Marroc (+49,21%), el Vietnam (66,46%) o Qatar (65,93%). El Regne Unit, que és el sisè mercat de Catalunya, també augmenta, amb un 5,28% més d’exportacions, mentre que les compres de productes catalans dels Estats Units disminueixen un 16,05%.