Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Les exportacions agroalimentàries augmenten un 4% a Catalunya en el primer semestre de l’any

ACN Barcelona.-Les exportacions agroalimentàries van augmentar un 4,02% en valor i un 1,70% en volum entre gener i juny del 2019 respecte al mateix període de l’any passat, segons les […]

Avatar
Agències 19/09/2019

ACN Barcelona.-Les exportacions agroalimentàries van augmentar un 4,02% en valor i un 1,70% en volum entre gener i juny del 2019 respecte al mateix període de l’any passat, segons les dades provisionals de Datacomex. Aquestes exportacions suposen en valor el 19,42% del conjunt de l’Estat. Per sectors, el que més creix és el carni (10,74%), beneficiat per la demanda de la Xina, i el ‘fine food’ (5,90%). Destaquen també el sector de la fruita i de l’horta (3,68%) i el de cereals, molineria i llavors (2,94%), tot i que amb creixements per sota de la mitjana. A més, s’ha assolit per primera vegada el superàvit comercial en matèria agroalimentària, amb més valor de les exportacions que de les importacions.

França, Itàlia, Alemanya, Portugal i el Regne Unit es mantenen com a principals destins de les exportacions agroalimentàries catalanes però destaca l’increment d’un 58,29% de la Xina, que ocupa la sisena posició. Al Japó, setè mercat de destí, s’ha registrat un increment de gairebé el 8%, i a Taiwan ho ha fet un 30,69%.A Llatinoamèrica, s’han incrementat un 4,43% a Mèxic, que és el principal destí. D’altra banda, estan creixent gairebé tots els mercats africans, amb augments significatius al Congo (188%), Kenia (152%), Senegal (98%) i Nigèria (80%).S’assoleix per primer cop el superàvit comercialLes dades reflecteixen també que s’ha assolit per primera vegada el superàvit comercial durant el primer semestre ja que les exportacions de productes agroalimentaris van ser lleugerament superiors a les importacions, amb valors de 4.964 MEUR i 4.911 MEUR, respectivament. La taxa de cobertura va ser de 101,09.El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha destacat que Catalunya “està posant en valor els seus productes agroalimentaris als mercats exteriors perquè, si bé el volum exportat en els últims 10 anys ha augmentat un 45,08%, el valor ho ha fet un 64,76%”. Pel que fa al ràtio valor/volum, ha augmentat un 2,28% el primer semestre del 2019 en comparació amb el mateix període del 2018. Per subsectors, els productes agroalimentaris de Catalunya s’estan pagant millor aquest any que l’anterior i destaca l’increment percentual dels cereals (48,33%), les llavors oleaginoses (28,75%), el cafè, té i espècies (18,06%) i les conserves de fruita i verdura (17,18%), els productes de molineria (11,29%).El sector carni, el principal exportadorEl sector carni continua sent el primer sector exportador agroalimentari, amb un 36,33% del total de les exportacions i un 10,74% d’increment en valor i un 5,50% en volum. Dins d’aquest, destaca el porcí, que representa el 23,66% de les exportacions agroalimentàries i el 65,12% de les del sector carni, amb un creixement del 16,74% en valor i del 5,02% en volum. D’altra banda, el sector boví és el subsector carni que més increment assoleix: un 39,6% en valor i un 36,20% en volum. La segona posició de les exportacions catalanes en agroalimentació l’ocupa el ‘fine food’, amb un 30,64% del total exportat en valor i amb un creixement de gairebé el 6% en valor i de l’1,35% en volum. El sector està liderat pels productes de fleca i pastisseria (10,76%), cacau i les seves preparacions (8,40%), productes a base de cereals (7,38%) i cafè (7,07%), entre d’altres.La tercera posició és pels olis amb el 6,85% del total, el sector fruiter n’ocupa la quarta (6,59%), el vi i el cava el cinquè lloc (5,14% i amb una disminució del 10,57% en valor i un 4,86% en volum).El sector del peix i el marisc està en la sisena posició, amb una disminució del 13,89% en valor i un 14,43% en volum.