Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Les experiències immersives guanyen pes al Mobile: “D’aquí a poc serà part del dia a dia”

ACN Barcelona – Les experiències immersives han guanyat pes any rere any al Mobile World Congress (MWC), que se celebra des d’aquest dilluns fins aquest dijous al recinte de Gran […]

Agències 27/02/2023

ACN Barcelona – Les experiències immersives han guanyat pes any rere any al Mobile World Congress (MWC), que se celebra des d’aquest dilluns fins aquest dijous al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona amb propostes com la de la fundació Mobile World Capital que ha dut una ruta sensorial al saló. El recorregut està format per cinc experiències gamificades que inclouen un tast de bombons immersiu, una manera d’interactuar amb la tecnologia que “d’aquí a poc serà part del dia a dia”, asseguraven els visitants de la fira. Un dels punts de la ruta et porta a fer servir unes mànigues àpitques que recreen sensacions amb pulsos elèctrics, una innovació que pot permetre avisar d’obstacles a invidents o enviar sensacions per videotrucada.

La idea de l’organització és apropar al públic el món digital a través dels cinc sentits, apostant per ensenyar no tecnologia sinó experiències que el visitant vol provar. “Ha vingut moltíssima gent. Tothom parla de metavers, realitat virtual i augmentada, intel·ligència artificial i aquí tenim casos concrets que segurament d’aquí a uns mesos o anys veurem a tot al món però que avui només es poden veure aquí”, ha celebrat el director general de MWCapital, Francesc Fajula, a l’ACN.

La ruta ‘figital’, és a dir, que uneix el món físic i digital, comença amb la creació d’un avatar personalitzat. L’experiència continua amb una ruta olfactiva per sis punts icònics de Barcelona com ara el Camp Nou i el carrer Petrixol i amb una cata de bombons amb ulleres de realitat virtual que et van guiant mentre proves la xocolata i t’apareixen altres gustos en un entorn aïllat que afavoreix els estímuls. “Pots jugar amb l’entorn, pots pintar, el bombó explota i és preciós”, explica l’Elisenda Dalmau, a qui li ha tocat un bombó cítric de les tres opcions possibles. La intel·ligència artificial desenvolupada per l’experiència permet analitzar la reacció a les olors i saber quin bombó és el més indicat per cadascú.

A continuació, els avatars dels visitants poden provar sort en una experiència també amb ulleres de realitat virtual que et trasllada a l’encesa de la flama olímpica de la cerimònia inaugural dels jocs de Barcelona que va fer l’arquer Antonio Rebollo el 1992. En aquest cas, el visitant s’ha de posar unes mànigues sensoritzades que regulen la intensitat i fa que es noti la pressió de la corda de l’arc i la fletxa, mentre se sent l’ambient de l’estadi de fons.

“Notes l’olor, sents el tacte i jugues. L’experiència immersiva fa temps que s’explora però ara s’està portant al seguent nivell i és molt única i recomanable”, detallava un visitants de l’estand, Isaac Partal, conseller delegat de Seat Code, el laboratori tecnològic de l’automobilística.

La sensació de força i de tensió s’aconsegueix amb micropulsacions elèctriques, una tecnologia desenvolupada per l’start-up Owo, i que es pot aplicar a sectors tan diferents com els videjocs, per millorar l’experiència o en el sector militar, per entrenar soldats. A més, també està pensat per l’àmbit de la salut, per facilitar la mobilitat de persones invidents o fins i tot per “enviar-te sensacions per videotrucada”, segons ha explicat el fundador de l’empresa, José Fuerte.

Alguns problemes tècnics han impedit que els visitants que no duien les ulleres poguessin veure el mateix que qui vivia l’experiència a través d’una pantalla.