Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Les entitats socials demanen posar fi al “partidisme” en la negociació dels pressupostos

ACN Barcelona – Les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) han demanat al Govern de la Generalitat i a les formacions amb representació al Parlament de Catalunya que acabin amb el […]

Agències 30/01/2023

ACN Barcelona – Les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) han demanat al Govern de la Generalitat i a les formacions amb representació al Parlament de Catalunya que acabin amb el “partidisme” en la negociació dels pressupostos. L’organisme fa una crida a la “corresponsaabilitat” i a posar les necessitat de la ciutadania per davant dels interessos de partit. La federació considera que l’acord per als comptes públics del 2023 és “urgent” i no es pot demorar per “càlculs tacticistes en clau electoral”. Els nous pressupostos, afegeix ECAS, han de garantir la millora de finançament del Tercer Sector Social a través d’una inversió de 150 milions d’euros “com a mínim” en la Xarxa Pública de Serveis Socials, entre altres mesures.

La plataforma lamenta que “l’infrafinançament crònic” del Tercer Sector Social comporta que les entitats “vegin perillar” la viabilitat i “impedeix” millorar les condicions laborals de les plantilles, un fet que posa “en risc” la qualitat dels serveis d’atenció a les persones.

Alhora recorda que els Pressupostos 2023 també han d’incloure el compliment de polítiques i acords als quals ja s’ha arribat amb el Tercer Sector Social, com és l’increment del 8% de l’IRSC -una demanda “històrica” al sector-, i el manteniment del Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal.

Finalment, l’entitat recorda que un 25,9% de la població catalana pateix pobresa o exclusió i entén que si bé els comptes que s’aprovin “no resoldran tots els reptes”, són “imprescindibles” perquè incorporen “millores significatives”. ECAS entén, per tot plegat, que la societat catalana no es pot permetre una pròrroga dels comptes públics del 2022.