Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Les entitats reclamen agilitat al nou Govern i concreció en els increments de la inversió social

ACN Barcelona.-La federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) reclama agilitat al nou Govern i concrecions en la inversió. ECAS ha tancat una ronda amb els grups parlamentaris i espera iniciar […]

Avatar
Agències 20/05/2021

ACN Barcelona.-La federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) reclama agilitat al nou Govern i concrecions en la inversió. ECAS ha tancat una ronda amb els grups parlamentaris i espera iniciar en els propers dies els contactes amb el nou executiu per reprendre línies de treball conjuntes. Millorar la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i harmonitzar-la amb l’Ingrés Mínim Vital (IMV); garantir el dret al padró; facilitar l’accés a l’habitatge i combatre la precarietat laboral són els fronts bàsics contra la pobresa i les desigualtats. Les entitats reclamen que els 700 milions d’euros (MEUR) anunciats del pla de rescat social no quedin “tan sols en una declaració d’intencions” i que es concretin “en polítiques i actuacions també estructurals”.

ECAS adverteix en un comunicat que l’emergència social exigeix “la màxima celeritat” en la formació del nou Govern a partir de la investidura de Pere Aragonès com a nou president de la Generalitat. La federació alerta que les conseqüències de la covid-19 “han agreujat nombroses situacions de pobresa, precarietat i exclusió” i “n’han generat de noves que requereixen agilitat en les actuacions de l’executiu, així com determinació política per afrontar profundes transformacions estructurals”.Les entitats d’acció social han abordat en els darrers dies amb els partits polítics quatre fronts prioritaris per combatre les desigualtats. D’entrada, ampliar l’abast de la RGC i harmonitzar-la amb l’IMV; flexibilitzar els requisits d’accés a la prestació i reduir els temps de resposta i resolució de les sol·licituds. ECAS assenyala que, en paral·lel, el programa pilot d’una renda bàsica universal haurà de permetre aprofundir en el debat i el disseny d’aquest nou model.Altres fronts prioritaris per a ECAS són el dret al padró de totes les persones que resideixen a Catalunya, al marge de la situació administrativa i habitacional, i l’accés a l’habitatge. Les entitats consideren que l’increment anunciat del pressupost i el compromís de desplegar una estratègia integral per abordar el sensellarisme són dos “bons punts de partida”, però demanen resoldre les causes estructurals de l’exclusió residencial. Pel que fa al treball digne, ECAS demana incrementar el Salari Mínim Interprofessional (1.200 euros al mes mínim) i planificar les polítiques actives d’ocupació comptant amb les entitats socials per assegurar la inserció sociolaboral de les persones en situació o risc d’exclusió, entre altres.