Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Les entitats d’atenció a la infància tornen acumular deute de l’administració

ACN Barcelona .-El nou sistema de contractació i pagament que s’ha implantat en els serveis de protecció a la infància han provocat un deute de l’administració cap a les entitats […]

Avatar
Agències 12/04/2019

ACN Barcelona .-El nou sistema de contractació i pagament que s’ha implantat en els serveis de protecció a la infància han provocat un deute de l’administració cap a les entitats que els presten d’aproximadament 25 MEUR aquest 2019. Segons ha avançat ‘El Periódico’ i ha confirmat l’ACN, les entitats no estan cobrant des del mes de gener, cosa que deixa aquestes empreses en una situació ”molt crítica” ja que han de recórrer a crèdits bancaris. Fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, han explicat que el nou sistema ha requerit un procés d’adaptació però que és una ”situació conjuntural” que es resoldrà properament. Des del Departament s’assegura que el nou sistema ha de permetre procediments ”més àgils” i per tant una millora.

El deute actual, calculat al voltant d’aquests 25 MEUR, es basa en serveis que ja estaven funcionant i d’altres de nova creació, sobretot de joves migrants. A aquesta xifra, les entitats encara li sumen deutes més petits pendents des del 2018, per a serveis posats en funcionament per atendre l’emergència de l’arribada de MENA. Des del Departament s’apunta que són serveis no inclosos a la cartera de serveis socials, de manera que s’ha hagut d’adaptar l’ordre per acreditar-los i poder-los facturar. Segons fonts de la Confederació del Tercer Sector, aquest procés administratiu fa demorar el cobrament perquè les entitats no han pogut ni emetre la factura. Tampoc tenen una data clara de quan serà possible fer aquest tràmit. És un problema que afecta entitats que gestionen serveis públics com ara els CRAE, els CREI, pisos assistís, residències per a persones amb discapacitat intel·lectual o suports de serveis especialitzats, entre altres, i que obliga a aquestes empreses a buscar un finançament ”alternatiu a càrrec propi”, que acaba implicant que les entitats assumeixen els interessos d’aquests crèdits. Pels responsables de la Confederació s’està normalitzant que les entitats proveeixin uns ”serveis públics d’alta complexitat”.