Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Les entitats d’acció social demanen al Govern “canvis estructurals” més enllà de mesures puntuals

ACN Barcelona – Les entitats d’acció social han demanat aquest dimarts al Govern “un nou rumb que posi el focus en canvis estructurals amb impacte a llarg termini”, més enllà […]

Agències 27/09/2022

ACN Barcelona – Les entitats d’acció social han demanat aquest dimarts al Govern “un nou rumb que posi el focus en canvis estructurals amb impacte a llarg termini”, més enllà dels “efectes limitats” de les mesures anticrisi anunciades avui per l’executiu al debat de política general, valorades en 300 milions d’euros. Aquestes mesures, opinen les entitats, “no poden ser l’única resposta al col·lapse sistèmic que amplia i aprofundeix la bretxa social des de fa més d’una dècada”. La política “dels pedaços”, afegeixen, ja s’ha demostrat “àmpliament insuficient i limitada” davant la “deriva insostenible” cap a la precarització, la cronificació de la pobresa i el creixement de les desigualtats.

En un escenari marcat per la “ressaca” de la pandèmia, la guerra de Rússia a Ucraïna, la crisi energètica global i les tendències inflacionàries, les entitats d’acció social reclamen al Govern “mirada llarga i una aposta clara per un nou rumb social”.

“Si no volem perpetuar i agreujar les injustícies que avui condemnen cada vegada més persones a una vida de precarietat i desesperança, cal una major determinació i coratge polític per afrontar els problemes d’arrel”, han indicat en un comunicat.

Alhora han afegit que la necessitat d’un nou pacte de rendes ha esdevingut “una urgència” i han considerat que la iniciativa “més prometedora” del Govern en aquest sentit és el pla pilot per una Renda Bàsica Universal, que pot suposar “un pas significatiu cap al canvi de paradigma” que plantegen “en la lògica dels drets i la justícia social”.

A més, les entitats consideren que la creació al juliol d’un Consell Assessor en Política Econòmica i d’Hisenda Pública “ha de contribuir a fer efectius i factibles” els projectes del Govern i “convindria assegurar” també que es faci vetllant pels principis d’equitat i justícia que “recull” el pla de l’executiu per a aquesta legislatura.

“No ens podem permetre que, un cop més, es recuperi l’economia però segueixi patint la ciutadania, i en aquest sentit podria ser útil un Consell Assessor en Polítiques Socials que complementi i es coordini amb el grup d’experts en economia”, han subratllat.

Finalment les organitzacions consideren que l’acord signat la setmana passada amb les patronals del tercer sector social “representa un primer pas, però insuficient”, i recorden que inclou “una sèrie de compromisos per acabar amb l’infrafinançament i la inestabilitat de les entitats que no poden quedar en un calaix”.