Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Les empreses amb estratègia LGTBI poden tenir avantatges competitius, segons un informe

ACN Barcelona.-Un informe que analitza la gestió de la diversitat LGTBI a les empreses conclou que les que tenen no només bones pràctiques sinó estratègies consolidades en la matèria poden […]

Avatar
Agències 12/12/2019

ACN Barcelona.-Un informe que analitza la gestió de la diversitat LGTBI a les empreses conclou que les que tenen no només bones pràctiques sinó estratègies consolidades en la matèria poden tenir més èxit i obtenir beneficis en el seu negoci. El document ‘Aequalis 2018’ analitza la gestió de la diversitat interna en 13 grans empreses per convertir-les en referents de bones estratègies en la matèria. El document assegura que existeixen molts motius perquè les empreses incloguin la diversitat LGBTI en les seves agendes com ajustar-se a la legalitat, el fet que la discriminació afecta els drets laborals dels treballadors, o ser atractives pel nínxol de mercat LGBTI, creador de tendències.

Segons l’informe, al contrari del que passa a les cultures anglosaxones, on la inclusió comença per les grans corporacions, cala a la societat i es materialitza en avanços legislatius, a l’estat espanyol l’itinerari és al revés. S’ha començat per les lleis, s’ha continuat per la sensibilització de la societat i ara arriba la inclusió de la diversitat LGBTI en el lloc de treball. “L’excel·lència en la gestió de la diversitat en les empreses ha d’emanar de la direcció general, ha de ser transversal i ha de veure’s com un avantatge competitiu i no com un cost”, diu Margarita Alonso, directora acadèmica de l’informe.Alonso ha instat a seguir treballant i a no caure en la complaença, i que les empreses no poden fer només actes de cara a la galeria, sinó que han de tenir estratègies clares i consolidades. Aquestes estratègies passen, segons ella, per buscar vincles entre la bona gestió de la diversitat interna i el negoci, passar d’una visió tàctica a una visió estratègica. No obstant això, ha recordat que la gestió de la diversitat no és activisme i que les empreses no són ONG.En la presentació de l’informe, a l’escola de negocis Eada, hi ha participat la directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, que ha remarcat la importància de la formació dels petits empresaris i en les petites institucions. La gerent de serveis d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Elena Lledós, que ha posat l’èmfasi en els plans d’ocupació per a les dones transsexuals. Jesús Camas, de Barcelona Activa, ha remarcat que la diversitat és un element de competitivitat.Tots han coincidit en destacar que la gestió de la diversitat ha d’abastar també persones amb discapacitats o malalties o gent gran, i que dins del sector LGTBI, el col·lectiu més afectat per les discriminacions laborals són els transsexuals.Algunes de les empreses analitzades són Televisió de Catalunya, la Universitat Complutense de Madrid, Adidas, Airbus, El Corte Inglés, IBM o Telefónica, entre altres.’Aequalis, millors pràctiques en la gestió de la diversitat LGTBI a les empreses i institucions’ és el primer informe a l’estat espanyol que recull, des del 2015, les millors pràctiques de diversitat LGTBI desenvolupades per les empreses i institucions durant l’any. Dades de la Unió Europea indiquen que al voltant del 50% de les persones LGBTI prefereixen no desvetllar la seva identitat sexual en l’entorn laboral per por a la discriminació, i a més temen que penalitzi el seu desenvolupament professional.L’informe ha estat realitzat per l’assaciació Gender and LGBT Lab, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona-Barcelona Activa. Justament, en les tres primeres edicions la Comunitat de Madrid havia col·laborat amb l’informe i aquest any és el primer que no ho fa, molt probablement pel suport de Vox al govern autonòmic.