Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Les editorials afectades pel caos en la distribució de llibres podran optar a una línia de crèdit tou

ACN Barcelona – L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Català de Finances (ICF) impulsaran una línia de préstecs per a les editorials afectades per la crisi de […]

Agències 21/12/2022

ACN Barcelona – L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Català de Finances (ICF) impulsaran una línia de préstecs per a les editorials afectades per la crisi de distribució de llibres, segons ha pogut saber l’ACN. L’import del crèdit oscil·larà entre els 25.000 i els 500.000 euros a cinc anys, amb fins a un any de carència. La situació deriva de la fusió, a l’agost, de dos dels referents en la distribució a l’Estat, les Punxes i Àgora, que ara operen conjuntament sota el paraigües d’Entredos, una unió que ha provocat retards i ha arribat a impedir el repartiment de molts volums. Les conseqüències han afectat principalment els llibres en català, però també els de castellà, i ha generat pèrdues a algunes empreses superiors al 70%.

La crisi per la fusió entre les Punxes i Àgora ha afectat tot tipus d’editorials a Catalunya, grans i petites, i tant les que publiquen en català com les que ho fan en castellà. Conscients de les conseqüències temporals que podia comportar, alguns editorials va prendre mesures al juliol per pal·liar la possible falta de repartiment, però el fet que el procés d’Entredos s’allargués va acabar arrossegant totes les empreses a terminis d’entregues incomplerts i comandes ajornades ‘sine die’. Malgrat que la situació s’ha començat a normalitzar, encara no està resolta del tot.

Davant de tot això, el Gremi d’Editors ha enviat aquest dimarts un comunicat als seus associats per informar de la línia de crèdit que impulsarà el Govern, amb l’objectiu que l’ICEC i l’ICF puguin dimensionar la demanda en funció de l’interès real dels agremiats.