Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Les dones que viuen prop d’esparts verds tenen menys risc de sobrepès i obesitat

ACN Barcelona.-Les dones que viuen a menys de 300 mestres d’un espai verd poden veure reduir el risc de desenvolupar sobrepès i obesitat. Ho conclou un estudi publicat a ‘Internacional […]

Avatar
Agències 17/12/2019

ACN Barcelona.-Les dones que viuen a menys de 300 mestres d’un espai verd poden veure reduir el risc de desenvolupar sobrepès i obesitat. Ho conclou un estudi publicat a ‘Internacional Journal of Hygiene and Environmental Health’ i liderada per ISGlobal que ha estudiat 2.354 persones d’entre 20 i 85 anys, de set províncies espanyoles. Els participants van respondre a preguntes referents a l’historial de residència i estil de vida, pes i altura. També se’ls va mesurar la circumferència dels malucs i la cintura i se’ls va extreure sang o saliva. Amb aquestes dades, els investigadors conclouen que les dones mostren una ”forta relació” entre l’aparició del sobrepès i l’obesitat abdominal i la falta d’accés als espais verds, una relació que no es veu en els homes.

L’autora de l’estudi, Cristina O’Callaghan-Gordo, explica que no es tenen clars els determinants biològics que ”s’amaguen” respecte les diferències de gènere, però apunta que podrien existir ”factors socials” com ara els diferents usos que fan homes i dones, dels espais verds.Per confirmar l’existència de sobrepès o obesitat, els investigadors van agafar de referència l’Índex de Massa Corporal (IMC) o l’Índex Cintura-Cadera (ICC) que resulta de dividir el perímetre de la cintura entre el perímetre dels malucs. Gràcies a les mostres d’ADN de la saliva i la sang, els investigadors han pogut analitzar la importància de la genètica en aquesta relació. O’Callaghan-Gordo explica que han observat una reducció ”més marcada” del risc de desenvolupar l’obesitat en les persones amb una genètica susceptible a la patologia. L’autora recalca que aquesta resultat destaca l’existència d’interaccions entre l’ambient i els gens que poden desencadenar o frenar un excés de pes.Per Manolis Kogenivas, líder de l’estudi, els resultats d’aquesta recerca demostren la importància dels espais verds en el risc de desenvolupar algunes malalties. Per Kogevinas, entendre els mecanismes de la relació és ”crucial” per planificar intervencions de salut pública ”eficaces i exitoses”.