Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Les dones participen més de l’activitat cultural que els homes, segons un estudi de l’Observatori de Dades Culturals

ACN Barcelona.-Les dones participen més que els homes en les activitats culturals. Així ho apunta un recull de dades de l’Observatori de Dades Culturals de Barcelona, que s’ha publicat amb […]

Avatar
Agències 05/03/2021

ACN Barcelona.-Les dones participen més que els homes en les activitats culturals. Així ho apunta un recull de dades de l’Observatori de Dades Culturals de Barcelona, que s’ha publicat amb motiu de la jornada del 8 de març i amb la voluntat d’ampliar l’anàlisi i estudi del paper de la dona en l’àmbit de la cultura. L’informe també constata que els homes continuen ocupant la direcció dels centres culturals. Així, tan sols un 36% de les direccions de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i de Biblioteques de Barcelona estan liderades per dones, malgrat que aquestes representen una majoria de la plantilla. Tot i això, les xifres milloren, ja que el 2017 tan sols un 27% de direccions eren femenines.

Com a usuàries culturals, el percentatge de dones inscrites als tallers als tallers dels centres cívics va superar el 70% tant el 2019 com el 2020. En les activitats organitzades per les biblioteques, les dones van ocupar prop del 60% de les places, xifra que es va elevar fins al 80% en el cas dels clubs de lectura. Pel que fa a l’assistència a museus, en general és paritària, malgrat que hi ha diferències entre equipaments. Així, mentre el Reial Monestir de Pedralbes el van visitar un 60% de dones i un 36% d’homes, les xifres s’inverteixen en el cas del Museu Marítim de Barcelona. L’estudi també aporta dades en referència a activitats dirigides per l’ICUB. Un 42% d’espectacles del Festival Grec tenien dones a la direcció, xifra que s’eleva fins al 79% en el cas dels espectacles del Mercè Arts de Carrer 2020. A la Biennal Ciutat Oberta les ponents van representar un 54% del total. Pel que fa als reconeixements, el progrés “és més lent i costós”, segons constata l’Observatori de Dades Culturals de Barcelona. Així, del 2010 al 2018 només el 14% dels Premis Ciutat de Barcelona van ser per a dones. L’informe assegura que no hi ha relació directa entre jurats paritaris i l’augment de dones premiades. A més, l’Observatori assegura que l’Ajuntament de Barcelona treballa per incorporar la perspectiva de gènere en els reconeixements amb noms de carrer. Actualment poc més d’un 7% de carrers de Barcelona tenen nom de dona.