Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Les dones ocupen només el 28% dels lloc de treball en el sector de l’ocupació verda

ACN Barcelona – Les dones ocupen només el 28% dels llocs de treball en el sector de l’ocupació verda. Aquesta és una de les principals dades extretes de l’estudi ‘Dona […]

Agències 06/03/2023

ACN Barcelona – Les dones ocupen només el 28% dels llocs de treball en el sector de l’ocupació verda. Aquesta és una de les principals dades extretes de l’estudi ‘Dona i medi ambient: el rol de la dona a l’ocupació verda a Catalunya’ del Departament d’Acció Climàtica, un treball pioner a l’estat espanyol que analitza la igualtat d’oportunitats al sector i planteja possibles actuacions de millora. Tot i que Catalunya es troba al capdavant de l’Estat en ocupació verda, només 48.722 dones es dedicaven a ocupacions d’aquest sector el 2021, enfront del 72% d’homes (175.981). Les activitats amb un percentatge més elevat de dones són la recerca i el desenvolupament en biotecnologia (57,3%), les ciències naturals (43,7%) i els serveis tècnics d’agricultura (44%).

Pel que fa a altres activitats econòmiques, com per exemple els serveis tècnics d’enginyeria i altres activitats relacionades amb l’assessorament tècnic (28,5%), la reparació d’equips de comunicació (27%), el manteniment i la reparació de vehicles de motor (13,8%) o la reparació de maquinària (11,5%), l’estudi determina que encara són “ocupacions clarament masculinitzades”. El gruix d’edat de les persones afiliades a la Seguretat Social en els sectors de l’ocupació verda es concentra entre els 30 i els 44 anys, en ambdós sexes, la majoria amb contractació indefinida i, pel que fa a la jornada parcial, hi ha més dones que homes.

Segons les entrevistes mantingudes en el marc del treball, la maternitat es continua veient com una barrera; la reducció de la jornada penalitza; el sostre de vidre existeix, però es troba més amunt que fa uns anys; hi ha barreres socioculturals que també afecten el sector; les barreres geogràfiques es reduirien amb el teletreball; i l’edat, en si mateixa, no és una variable de discriminació, però influeix.

En el sector es detecten estereotips, tot i que les xifres globals no els permetin observar clarament; els càrrecs de responsabilitat estan ocupats, excepte comptades excepcions, per homes; i hi ha una mancança de dones referents. En definitiva, segons l’estudi, s’ha desenvolupat una distribució de rols entre dones i homes que reprodueixen pautes de caràcter patriarcal, on les dones exerceixen rols de cura i els homes són els que tenen la capacitat de decisió i el lideratge.

Finalment, pel que fa a les línies de futur proposades, passen per aprofundir en el coneixement de l’estat de la situació en el sector. Una vegada se n’obtingui una imatge clara, i a mitjà-llarg termini, caldria establir línies d’acció pràctiques que incloguessin la selecció, implementació i seguiment de millores concretes en àmbits que posessin l’accent en les mancances del sector i que fomentessin les característiques positives que detectin en relació amb la igualtat de gènere.