Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Les dones demanen normalitzar la seva figura en l’àmbit científic

ACN Barcelona.-En commemoració del Dia internacional de les dones i les nenes en ciència, tres dones científiques han parlat aquest dijous de la seva trajectòria professional i sobre com s’han […]

Avatar
Agències 11/02/2021

ACN Barcelona.-En commemoració del Dia internacional de les dones i les nenes en ciència, tres dones científiques han parlat aquest dijous de la seva trajectòria professional i sobre com s’han sentit en aquest àmbit laboral. La Fundació Catalunya La Pedrera ha reunit tres catalanes que ocupen tres camps molt diferents de la ciència amb l’objectiu d’estimular les vocacions científiques entre els més joves: l’astrofísica Mariona Badenas, la neurobiòloga Carla Conejo i la matemàtica Anna Bach. Les tres coincideixen en les dificultats que troben les dones en la ciència i la importància de trencar aquestes barreres.

La Mariona Badenas és comandant de la missió Latam-III a Utah, que simula les condicions de vida d’una futura expedició humana a Mart i estudiant d’un doctorat a l’Institut de Tecnologia a Massachussetts al departament de ciències de la terra, de l’atmosfera i del planeta. Ella és astrofísica i ha volgut donar a conèixer la seva experiència. Segons explica, la realitat és que hi ha menys noies que apliquen en menys posicions ja sigui per la síndrome de l’impostor, perquè creuen que no pertanyen al món acadèmic, que no s’ho mereixen o per temes relacionats amb la conciliació familiar o inclòs per una relació dolenta amb el seu propi supervisor.La Carla Conejo és responsable de programes científics a Science Academy de la Fundació Catalunya la Pedrera, i vicepresidenta de l’associació de diplomàcia científica Science Dating Forum. Va començar sent alumna i ara és la responsable. En la seva formació acadèmica i professional, ha tingut moltes referents femenines i això és molt important per les noves generacions i pels investigadors homes per tal que vagin normalitzant la presència de les dones en la ciència.Responsable de programes de Science Academy de la Fundació Catalunya la Pedrera. Graduada en Biologia Humana per la UPF, ha fet recerca sobre neurobiologia al Centre de Regulació Genòmica (CRG) i la Universitat de Bolonya, a Itàlia. També ha estat voluntària i directora de relacions internacionals a MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove, representant a la Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) als Estats Units,L’Anna Bach és informàtica i programadora d’una empresa de videojocs. Ella mateixa assegura que ha tingut molta sort perquè ha acabat en empreses bastant modernes on s’està lluitant activament per promoure polítiques positives. N’és un exemple el procés de selecció; no tancar-ho fins a entrevistar a una dona per mantenir la igualtat i representativitat. Tot i això, és conscient que aquesta situació no és tant comú en altres empreses més tradicionals i és important promoure aquest tipus de polítiques i moviments perquè totes puguin tenir les mateixes oportunitats.A nivell mundial, segons l’Organització de les Nacions Unides per a la Igualtat de gènere i l’empoderament de les dones (ONU Dones), l’Oficina Regional de Ciències per Amèrica Llatina i el Carib, i l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), només un 29,3% dels investigadors del món són dones, i només un 3% dels premis Nobel en ciències han estat guanyats a dones. A Catalunya, segons la comissió de Dones i Ciència de la Generalitat, només un 22% de les càtedres de ciències estan ocupades per dones. Per aquest motiu, es considera necessari que se celebri el Dia Internacional de les dones i nenes en la ciència.