Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Les dones condemnades per corrupció solen tenir papers “supeditats” als homes

ACN Barcelona.-La fundadora de l’Associació Espanyola de Dones Jutgesses i magistrada de vigilància penitenciària de Canàries, Carla Vallejo, considera que les trames de corrupció política segueixen el mateix patró “patriarcal” […]

Avatar
Agències 03/07/2019

ACN Barcelona.-La fundadora de l’Associació Espanyola de Dones Jutgesses i magistrada de vigilància penitenciària de Canàries, Carla Vallejo, considera que les trames de corrupció política segueixen el mateix patró “patriarcal” que la societat i situen les dones en posicions de “supeditació” als homes. Segons ella, les dones normalment són familiars dels principals responsables de la corrupció i tenen papers, i per tant també condemnes, de col·laboració.

En declaracions a l’ACN, Vallejo ha assegurat que a l’estat espanyol només el 8,9% dels condemnats per delictes relacionats amb la corrupció són dones, i solen tenir condemnes menors als homes pel seu paper secundari. Això va en sintonia al percentatge de dones preses, que està entre el 7,5 i el 8%. Això es pot explicar pel fet que hi ha menys dones al poder, tant econòmic com polític, i que hi porten menys anys, però també a la “tendència” de les dones a delinquir menys que els homes, segurament a causa de la seva forma diferent de socialitzar-se i educar-se, però no pas a una “bondat innata”.Respecte el seu paper en les trames corruptes, hi ha poques dones corruptores perquè poques tenen càrrecs importants en empreses, i normalment són parentes i col·laboren amb els líders de les trames corruptes en la gestió econòmica, blanqueig de diners i constitució de societats pantalla. A l’altra banda de la corrupció, la del sector públic, hi ha un percentatge més gran de dones potencialment corrompudes, però igualment hi ha moltes menys dones que homes condemnats.No obstant, segons Vallejo, en els càrrecs tècnics de l’administració pública també hi ha més homes que dones que denuncien la corrupció. En tot cas, la magistrada creu que la corrupció s’ha de contrarestar amb la consolidació de més valors democràtics que, com a conseqüència secundària, també portaran més dones als nivells de poder.Vallejo ha participat en el curs d’estiu de l’Oficina Antifrau de Catalunya anomenat ‘Gènere, poder i corrupció’, que ha analitzat aquesta temàtica juntament amb politòlegs, juristes, activistes i polítics.