Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Les dades de propagació de la covid milloren a l’Ebre però la pressió assistencial segueix sent alta

ACN Tortosa.-Les dades de propagació de la covid milloren a l’Ebre. El risc de rebrot s’ha reduït més de la meitat en tres setmanes. Del pic de més de 1.100 […]

Agències 10/11/2020

ACN Tortosa.-Les dades de propagació de la covid milloren a l’Ebre. El risc de rebrot s’ha reduït més de la meitat en tres setmanes. Del pic de més de 1.100 punts del 26 d’octubre s’ha baixat a 525 i la velocitat de reproducció és de 0,80. Però la pressió assistencial segueix sent alta amb l’UCI plena i 5 únics llits lliures de 29, que es reserven per a pacients amb altres patologies greus. Des de divendres s’han derivat 2 pacients crítics a altres regions sanitàries i es treballa per poder obrir en pocs dies la nova unitat de Semicrítics, que ampliarà la capacitat de l’UCI al territori. D’altra banda, les policies van posar 130 denúncies durant el cap de setmana, 79 per incomplir les restriccions de mobilitat i 8 per reunions de més de 6 persones.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, ha apuntat que el territori retorna a una situació de “calma tensa” molt a poc a poc però es manté una forta tensió hospitalària, sobretot a la unitat de crítics. Dels 29 llits de capacitat que té actualment l’UCI de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, l’única que hi ha al territori, només n’hi ha 5 de lliures que es reserven per atendre malalts amb altres patologies greus, com infarts o ictus.S’està treballant també per posar en marxa “en pocs dies” la nova Unitat de Semicrítics, que dotarà el centre de 15 llits més per malalts crítics – tindrà 6 unitats de crítics individuals i 9 habitacions dobles per a semicrítics preparades per donar servei a pacients més greus-. Des de divendres s’han derivat 2 pacients a Unitats de Medicina Intensiva d’altres revisions sanitàries, sempre “d’acord amb les famílies”.El delegat del Govern a l’Ebre ha destacat el bon funcionament de l’àrea de pre-triatge de les Urgències que s’han habilitat a la Clínica Terres de l’Ebre de Tortosa. Les ambulàncies hi porten els pacients i des d’allí es decideix a quin centre hospitalari han de ser atesos. El SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) és el responsable dels trasllats. Pallarés també ha insistit en el fet que la ciutadania truqui sempre al 061 en cas d’urgència perquè se’ls derivi al centre d’atenció sanitària més idoni i s’eviti així col·lapsar les urgències hospitalàries.Preocupen també els 6 brots actius en residències d’avis, que acumulen 174 positius entre usuaris i treballadors, 9 dels quals han hagut de ser hospitalitzats. S’han creat 10 places públiques a la residència de Batea (Terra Alta) per traslladar usuaris no contagiats d’altres centres. El Departament de Treball i Benestar Social també està preparant noves places per aïllar residents contagiats de covid o que hagin estat contactes estrets. D’altra banda els Mossos d’Esquadra i les policies locals han posat 130 denúncies durant el cap de setmana, 79 per incomplir les restriccions de mobilitat –el tancament perimetral amb el País Valencià i l’Aragó- i el confinament municipal, 8 per reunions de més de 6 persones, i 24 per l’ús inadequat de la mascareta. “Ens sembla increïble que encara hi hagi gent que no en faci ús o no l’usi adequadament que després de tants mesos”, ha lamentat Pallarés.En l’àmbit econòmic, el sector més afectat per les últimes restriccions és el de la restauració i l’hostaleria. Dels 450 nous ERTO que s’han demanat a les Terres de l’Ebre, 230 són de bars i restaurants que han tancat i 120 més per negocis del sector que han reduït la seva activitat a serveis a domicili o per emportar.