Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Les cooperatives agràries de Catalunya renoven parcialment el Consell Rector mitjançant el vot electrònic

ACN Barcelona.-La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat aquest dimecres la 37a assemblea general, la primera de la seva història que s’ha dut a terme de forma […]

Agències 11/11/2020

ACN Barcelona.-La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat aquest dimecres la 37a assemblea general, la primera de la seva història que s’ha dut a terme de forma telemàtica. Un total de 68 cooperatives s’han acreditat per participar a la votació electrònica de sis dels catorze membres del Consell Rector de l’entitat i 130 representants de cooperatives han seguit l’assemblea general a través de les plataformes Zoom i Youtube. L’esdeveniment ha comptat amb la participació de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, qui ha instat les cooperatives agràries a esdevenir “un bé específic per a la ciutadania” arran de la covid-19.

En concret, la FCAC ha escollit els seus representants en els sectors de conreus herbacis i farratges; pinsos; ramaderia i llet; fruita seca; formació i desenvolupament rural. Els representants de les cooperatives assistents han ratificat els candidats proposats prèviament en el sí de cada branca o grup específic, excepte en el cas de conreus herbacis i farratges ja que, en la fase prèvia, es va produir un empat entre els dos candidats que l’assemblea ha desfet aquest dimecres.El relleu de titulars s’ha produït a les branques de pinsos, fruita seca i conreus herbacis i farratges. En aquest sentit, Emili Nebot (Agrocat, de Sant Fruitós de Bages) liderarà el sector de pinsos; Santi Vergé (Cooperativa Agrària de Miralcamp) els conreus herbacis i farratges, i Josep Pere Colat (Unió Nuts de Reus i expresident de la FCAC) esdevé el nou titular de fruita seca de la FCAC. En la resta de casos, el sector ha apostat per la continuïtat i Ramon Armengol (Cooperativa d’Ivars d’Urgell i president de la Confederació General de Cooperatives Agràries de la Unió Europea – COGECA) seguirà al capdavant de la branca de ramaderia i llet. Enric Dalmau (Cooperativa Camp de Cervià de les Garrigues) i Xavier Pié (Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Vilabella) mantenen la titularitat dels grups específics de formació i de desenvolupament rural, respectivament.El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha destacat la participació del sector “en un format completament nou”, com és la participació telemàtica i el vot electrònic i ha remarcat “la voluntat de la Federació de facilitar la participació en un context de confinament com l’actual”. La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, també ha participat virtualment a l’assemblea general de la FCAC i ha instat les cooperatives agràries a esdevenir “un bé específic per a la ciutadania” arran de la covid-19. Jordà ha subratllat que “les cooperatives són una oportunitat per falcar, a través del cooperativisme, una economia diferent, una economia per la vida”. En aquest sentit, Sarroca ha posat de relleu que la implicació del sector durant la pandèmia ha permès garantir el subministrament d’aliments a la societat al temps que s’intensificava la prestació de serveis socials a la població, tenint en compte que les cooperatives agràries catalanes tenen presència a prop de 300 municipis catalans.La FCAC representa per 195 cooperatives agràries que aglutinen a 30.200 socis i generen ocupació per a 4.200 persones. La facturació global se situa en 1.600 milions d’euros i representen el 34% de la Producció Final Agrària (55% del sector agrícola i 23% del ramader).