Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Les complicacions neurològiques en pacients covid no són conseqüència directa del virus, segons un estudi de Bellvitge

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-Les complicacions neurològiques d’alguns pacients que han estat afectat per la covid-19 no són conseqüència directa del virus. Aquest és el resultat d’un estudi de l’equip mèdic […]

Avatar
Agències 27/05/2020

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-Les complicacions neurològiques d’alguns pacients que han estat afectat per la covid-19 no són conseqüència directa del virus. Aquest és el resultat d’un estudi de l’equip mèdic de l’àrea de neuroradiologia de l’Hospital de Bellvitge, que ha estudiat les afectacions neurològiques que han presentat alguns pacients, des d’afectacions menors, com cefalees, fins a molt greus com accidents cerebrovasculars severs entre altres. Els neuroradiòlegs han analitzat retrospectivament les proves de neuroimatge a què s’havien sotmès 103 pacients diagnosticats amb la covid-19 i molts pacients tenen proves de neuroimatge normals i d’altres presenten símptomes merament circumstancials amb la malaltia, sense una relació directa amb el coronavirus.

Amb aquest estudi es volia comprovar si hi havia presentacions neuroradiològiques característiques o signes radiològics que orientessin a un dany directe del virus sobre el sistema nerviós. També s’ha valorat la relació causa-efecte entre la covid-19 i les alteracions neurològiques, en ocasions coincidents amb la malaltia però sense relació directa.Els investigadors detallen que les principals afectacions detectades, com confusió, cefalea, codis ictus, símptomes neurològics focals, encefalopatia post-sedació o convulsions, no són exclusives de la covid-19 i en moltes ocasions tenen un origen multifactorial. Amb tot, els investigadors asseguren que cal seguir investigant aquestes relacions.L’estudi ‘Neurological involvement in COVID-19: cause or coincidence? A neuroimaging perspective’ està liderat pels doctors Albert Pons i Pablo Naval i s’ha publicat a la prestigiosa revista científica American Journal of Neuroradiology. També han participat en la recerca Carles Majós, Àngels Camins, Pere Cardona, Mònica Cos i Nahum Calvo.