Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Les comarques de Lleida introdueixen el projecte EUPAP, un model europeu de prescripció de l’exercici físic

ACN Lleida.-Centres d’Atenció Primària (CAP) lleidatans apliquen des del 2020 un model europeu de prescripció de l’exercici físic, emmarcat en el projecte EUPAP. Es tracta d’un model suec que funciona […]

Avatar
Agències 17/05/2021

ACN Lleida.-Centres d’Atenció Primària (CAP) lleidatans apliquen des del 2020 un model europeu de prescripció de l’exercici físic, emmarcat en el projecte EUPAP. Es tracta d’un model suec que funciona des de fa dotze anys i que s’ha acabat adaptant a deu països europeus. Bàsicament, aplica pautes específiques per a algunes malalties prevalents en l’atenció primària que poden ser tractades entre d’altres eines amb les de l’exercici físic controlat per professionals sanitaris, amb pràctiques basades en l’evidència científica. Aquest treball de la prescripció d’exercici físic s’aplica inicialment en els CAP per part de metges i infermeres, i estan centrats ara en els seguiments, específicament a la comarca de les Garrigues i a la ciutat de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat de Salut Pública, Albert Bajona, han presentat aquest dilluns en roda de premsa la investigació duta a terme pel subdirector de Suport i Innovació de l’INEFC, Sebastià Mas, relacionada amb el projecte EUPAP, un model europeu de prescripció de l’exercici físic. Aquesta investigació forma part del programa de recerca científica en l’àmbit de la salut que es desenvolupa a la demarcació de Lleida i que compta amb el suport de l’Àrea de Salut de la Diputació de Lleida, la Unió Europea, el Departament de Salut, l’INEFC i el Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i de l’Esport de Catalunya (COFLEFC). Segons ha explicat Sebastià Mas, durant l’any 2019 es va fer l’estudi d’aplicabilitat per adaptar-ho a la llengua i cultura, un pas previ perquè entre les anualitats 2020-22 s’hagi iniciat el període d’intervenció pròpiament dit. Pel que fa al finançament total, és de 2,2 milions d’euros per a tots els països i prové del programa de salut de la Unió Europea. Concretament, 166.000 euros corresponen a Catalunya. La Diputació de Lleida hi participa amb una aportació de 30.000 euros. Tal com ha explicat Joan Talarn, durant la pandèmia es va haver de fer alguna modificació fent el seguiment de manera virtual i gravant -amb l’ajut de la Diputació- alguns vídeos que van córrer per les xarxes socials que comptaven amb el suport de la Generalitat i l’INEFC i que han tingut mes de 100.000 visites. Concretament, es van penjar la sèrie de vídeos ‘T’animes a córrer?’ i ‘Tens 15 minuts per a tu?’, que ajudaven al manteniment de l’activitat física a tot tipus de persones durant les primeres setmanes de la pandèmia.