Edició 1884

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1884

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

Les carreteres de Ponent i del Pirineu i Aran registren 30 morts el 2021, dos més que el 2019

|

- Publicitat -

ACN Lleida – Un total de 30 persones van morir el 2021 en 25 accidents de trànsit al conjunt de les carreteres interurbanes de les comarques de Ponent i del Pirineu i Aran. Comparat amb el 2019, suposa un augment de la sinistralitat del 7,1% ja que fa dos anys hi va haver 28 morts en 26 accidents mortals. De les 30 víctimes, 7 eren motoristes. En canvi no hi va haver cap ciclista ni vianant mort. Per vies, la que va registrar més morts va ser l’A-2, amb 7. D’altra banda, des del Servei Català de Trànsit alerten que el nombre d’accidents amb fauna, principalment porcs senglars, continuen a l’alça i, davant d’això, estudien instal·lar sistemes lluminosos a algunes carreteres per avisar els conductors. A les comarques lleidatanes se’n van registrar 1.246.

El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, ha fet un anàlisi aquest divendres a Lleida del balanç de sinistralitat a la demarcació de Ponent i del Pirineu i Aran el 2021. Ho ha fet acompanyat del delegat del Govern, Bernat Solé; del cap de l’Àrea Regional de Trànsit dels Mossos d’Esquadra al Pirineu Occidental, l’inspector Albert Cela; del cap de l’Àrea Regional de Trànsit dels Mossos d’Esquadra a ponent, l’inspector Damià Larriba, i del director dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Xavier Garròs.

Publicitat

En total, 30 persones van morir l’any passat al conjunt de la xarxa viària interurbana de la demarcació de Lleida. Segons ha indicat el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, aquest balanç està marcat per la pandèmia, en especial als mesos de maig i juny, i per l’alliberament dels peatges a partir del setembre.

De fet, de les 30 víctimes mortals registrades, 6 van ser al mes de juny i 5 al mes de maig, coincidint amb l’aixecament de les restriccions derivades de la pandèmia. D’altra banda, el tercer mes que va registrar més sinistralitat va ser el desembre amb 4 morts, 3 dels quals van morir en un accident múltiple a l’AP-2 a Castelldans.

<strong>L’A-2 és la via amb més morts</strong>

Pel que fa les carreteres, l’A-2 és la via que concentra més víctimes mortals, amb 7, seguida de l’AP-2, amb 3. La resta dels sinistres es van produir en altres vies repartides arreu del territori. Tot i això, un terç dels morts (10) van passar al Segrià. Les comarques de l’Alt Urgell, les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell van registrar tres morts cadascuna, i el Pallars Jussà i la Segarra en van registrar dues respectivament. La Cerdanya va haver-hi una víctima mortal.

Tal com passa al conjunt del país, a les carreteres de Lleida hi ha haver més homes morts (22) que dones (8) i el 72% dels ferits greus van ser homes. I pel que fa les franges d’edat, ha augmentat la mortalitat en el tram de 35 a 44 anys. En canvi, ha disminuït la mortalitat en les franges de majors de 65 anys i, en especial, en la de més de 74 anys. Segons Lamiel, això es deu al fet que aquest tram d’edat va reduir considerablement el nombre de desplaçaments durant la pandèmia.

<strong>Disminueixen els accidents amb un únic vehicle</strong>

A les carreteres lleidatanes hi ha hagut una disminució dels accidents mortals amb un únic vehicle implicat. A més, la col·lisió frontal continua encapçalat la llista per tipus d’accidents, seguida de la col·lisió lateral i encalç.

Pel que fa les causes de sinistralitat, Lamiel ha explicat que són les mateixes que arreu del país. En primer lloc hi ha les distraccions, en especial per l’ús del telèfon mòbil al volant, seguida de la velocitat.

<strong>7 motoristes morts</strong>

Pel que fa al col·lectiu de vulnerables, a les comarques lleidatanes no hi va haver cap ciclista ni vianant mort el 2021. En canvi, el 15,2% del total de motoristes morts a Catalunya (46) es van produir a la demarcació de Lleida i del Pirineu i Aran (7). Aquesta xifra suposa un augment de dos respecte els 5 motoristes que van perdre la vida a la carretera el 2019.

D’altra banda, pel que fa la temporalitat dels accidents mortals, la meitat dels sinistres mortals es van produir en dies feiners (15). En canvi, l’altra meitat es va registrar en cap de setmana o festiu i, en especial, en divendres o vigílies de festius (10).

<strong>Els accidents amb fauna segueixen a l’alça</strong>

Els accidents provocats per fauna salvatge continuen a l’alça al conjunt del país. Si al 2014 hi havia 1.700 accidents d’aquesta tipologia, el 2021 s’ha tancat amb uns 5.000, dels quals 1.246 s’han registrat a les comarques lleidatanes. De fet, a la comarca de la Noguera els accidents amb fauna representen ja el 50% del total d’accidents.

Des del SCT s’han mostrat preocupats per aquest augment ja que la previsió és que aquesta tendència continuï a l’alça a tot el territori per l’increment de la densitat d’animals, sobretot senglars i cabirols.

En aquest sentit, Lamiel ha explicat que per abordar aquesta problemàtica cal un “sumatori d’actuacions”. En aquest sentit, des del SCT estan estudiant la possibilitat d’instal·lar senyals lluminosos avisadors a peu de carretera per avisar als conductors de la presència de fauna. Són senyals que funcionen per infrarojos i que detecten els moviments dels animals.

Lamiel ha explicat que ja han presentat aquesta iniciativa en dos projectes, un a nivell europeu i l’altre als fons Next Generation de la Generalitat, i que “si tot va bé”, la contractació d’aquesta mesura es podrà fer a finals d’aquest any i “l’execució real serà entre aquest any i el vinent”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió