Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Les Cambres exigeixen publicar els calendaris de convocatòria dels fons europeus i criteris de repartiment territorial

ACN Barcelona.-Les Cambres de Comerç de Catalunya han reclamat la “màxima transparència” en els criteris de gestió dels Fons Next Generation EU. En concret, han exigit la publicació dels calendaris […]

Agències 23/08/2021

ACN Barcelona.-Les Cambres de Comerç de Catalunya han reclamat la “màxima transparència” en els criteris de gestió dels Fons Next Generation EU. En concret, han exigit la publicació dels calendaris de convocatòria amb antelació per assegurar que aquestes estiguin obertes el temps suficient per afavorir la participació de totes les empreses. Així mateix, també han demanat la publicació dels criteris de repartiment territorial i el respecte “estricte” a l’assignació habitual dels fons europeus. Les Cambres catalanes també han reclamat publicar les avaluacions de les adjudicacions fetes fins ara i assegurar un “flux constant d’informació” cap als governs autonòmics i d’aquests a les organitzacions que tenen obligació legal de donar suport a les empreses.

Les Cambres han assegurat desconèixer si existeix un disseny i una planificació de les convocatòries que permetin complir la finalitat de promoure els compromisos aprovats per la Comissió Europea a proposta del govern espanyol. Les corporacions han identificat moltes empreses amb “gran capacitat d’innovació” en les tasques de preparació per a les convocatòries dels fons europeus. Davant aquesta situació, les Cambres de Comerç han alertat que la “mecànica de convocatòries express” pot estar atenent només determinades companyies estretament vinculades als ministeris convocants. Per aquest motiu, les Cambres han reclamat una gestió “molt acurada” dels fons europeus, conèixer els criteris que se segueixen i que totes les empreses tinguin les mateixes oportunitats per accedir-hi. Les corporacions han recordat que la gestió dels fons europeus ha de contemplar necessàriament l’atribució a partir del mèrit de la proposta, però també la territorialització, la segmentació i la igualtat d’oportunitats.En aquest context, les Cambres han reclamat assegurar el paper dels governs autonòmics i la seva participació “activa” en el procés de gestió dels fons en la proporció adequada al seu pes en l’economia. Amb tot, el Consell General de Cambres ha demanat als membres del Parlament Europeu que s’interessin sobre la qüestió davant la Comissió Europea i ha assegurat que farà arribar aquest posicionament a la representació de la Comissió Europea a Catalunya.