Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Les agències de viatges reclamen un fons de rescat per fer front als 150 MEUR d’impagaments que pateix el sector

ACN Madrid.-Les agències de viatges reclamen la creació d’un fons de rescat per fer front a la falta d’ingressos i els impagaments que pateix el sector des de l’esclat de […]

Avatar
Agències 27/04/2021

ACN Madrid.-Les agències de viatges reclamen la creació d’un fons de rescat per fer front a la falta d’ingressos i els impagaments que pateix el sector des de l’esclat de la pandèmia. Segons dades de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), els impagaments per part dels proveïdors arriben fins als 150 MEUR, la majoria procedents de companyies aèries. “La situació és tan greu que ja no demanem ajudes, sinó que demanem un pla de rescat”, ha subratllat el president de la patronal, Martí Sarrate, durant la seva compareixença aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Per altra banda, el directiu ha sol·licitat l’eliminació d’algunes restriccions de mobilitat i ha criticat la lentitud en la distribució d’ajudes a les empreses.

En la seva intervenció, Sarrate ha insistit que prendre noves mesures per salvar el sector és “imprescindible” i ha recordat que les agències de viatge han perdut gairebé tota la seva activitat arran de la crisi de la covid-19. “Si bé no ens han obligat a tancar, les restriccions han fet impossible la nostra activitat”, ha comentat. El directiu també ha qualificat de “catàstrofe” el descens de l’activitat turística i ha carregat durament contra els seus proveïdors, a qui acusa “d’incompliments” a l’hora de fer reemborsaments. “Ens trobem en una situació on ja no podem fer front a més endeutament”, ha assegurat.En paral·lel, el president d’ACAVe ha carregat durament contra els governs de les diferents comunitats, encarregades de repartir ajudes de 3.000 euros a autònoms i ajudes d’entre 4.000 i 200.000 euros per a les empreses afectades per la covid-19. “Malgrat la crítica situació en què ens trobem, no s’han fet efectives, ni tan sols s’han publicat les convocatòries; a què esperem?”, ha subratllat Sarrate.Mesures per recuperar l’activitatAprofitant la compareixença, el president de la patronal de les agències de viatges ha traslladat una sèrie de mesures per recuperar l’activitat al sector. En primer lloc, ha demanat estendre els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins al 31 de desembre i garantir l’accés de les empreses a les ajudes. També ha sol·licitat mantenir els crèdits ICO i reduir els tipus impositius, així com la fixació d’un nou règim per eliminar la responsabilitat solidària en cas d’impagaments.Pe que fa a les restriccions, Sarrate ha proposat que es demanin testos d’antígens en comptes de proves PCR com a autorització per viatjar i que la gent vacunada de covid-19 pugui viatjar sense necessitat de fer-se una prova. Finalment, ha insistit a establir canals segurs amb els principals mercats emissors, reobrir el turisme de creuers i recuperar progressivament l’activitat aèria perquè l’Estat es vegi com una destinació “segura”.