Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Les agències de viatge observen “clars símptomes de recuperació” de l’activitat

ACN Barcelona.-L’associació Corporativa d’Agències de Viatge Especialitzades (ACAVe) veu “clar símptomes de recuperació” de l’activitat després de detectar un ritme “cada cop més gran de reserves” per a aquest estiu. […]

Avatar
Agències 19/05/2021

ACN Barcelona.-L’associació Corporativa d’Agències de Viatge Especialitzades (ACAVe) veu “clar símptomes de recuperació” de l’activitat després de detectar un ritme “cada cop més gran de reserves” per a aquest estiu. Segons el president d’ACAVe, Martí Sarrate, pronostica que la recuperació de l’activitat serà més evident al segon semestre de l’any. “Si la temporada transcorre sense contratemps i la normalitat es consolida a la tardor, podem augurar una facturació per al conjunt del 30% o 40% de la facturació del 2019”, ha afirmat Sarrate des de Fitur, en la presentació ‘Amb la meva agència, viatjo segur’ per donar suport a la reactivació del sector.

Per l’entitat, el bon ritme de vacunacions a l’Estat permetrà arribar a l’objectiu d’immunitzar el 70% de la població a l’estiu, un fet que serà “fonamental” per recuperar la confiança dels viatgers internacionals i a la inversa, des d’aquí desplaçar-se a l’estranger. A més, veu “clau” el passaport sanitari per ajudar a consolidar aquesta reactivació. Segons ACAVe, les reserves de viatges internacionals estan creixent no només a Europa sinó a destinacions més llunyanes com les Maldives, el Carib mexicà, Tailàndia i Kènia, entre d’altres.Amb motiu de la presentació de la campanya ‘Amb la meva agència, viatjo segur’, el president d’ACAVe ha reivindicat el paper dels agents de viatge i ha recalcat que “més que mai és indispensable” perquè els clients voldran saber quins són els destins més segurs en relació a la covid-19 i quina documentació serà necessària en funció de la destinació. “Les agències de viatge són, en el context actual, una garantia en terme de seguretat i també de cobertura en cas de produir-se dificultats durant el viatge”, ha comentat.Un 30% de les agències han tancat i un 30% més estan en riscTot i aquest escenari més optimista que mesos enrere, ACAVe ha alertat que el 30% de les agències de viatge han baixat la persiana i la facturació de les que encara resisteixen la crisi sanitària s’ha desplomat, amb uns ingressos equivalents als del 2019. Per això, hi ha un altre 30% d’agències en risc real de tancar al llarg d’aquest any.A aquesta situació, s’hi suma el deute de 150 milions d’euros que les aerolínies mantenen amb les agències de viatge, que són els principals proveïdors de les agències. Per aquest motiu, la meitat d’elles han hagut de demanar línies de crèdit per sobreviure i un 20% afirma que els impagaments els ha desemboca a una situació límit.Per tot plegat, ACAVe ha demanat poder disposar d’ajudes directes per garantir la supervivència de les empreses i crear un fons de reemborsament per fer front als “incompliments” de les aerolínies.D’altra banda, en aquesta crisi, totes les empreses s’han vist obligades a aplicar un ERTO parcial o total i més del 70% encara els manté per poder seguir sent operatius. En aquest sentit, el sector demana estendré aquesta mesura fins que torni plenament l’activitat turística.