Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Les adolescents amb fibromiàlgia pateixen una reorganització de la matèria gris cerebral, segons un estudi de la UB

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un estudi publicat a la revista ‘Arthritis and Rheumatology’ ha detectat per primer cop l’alteració en el volum de la matèria grisa cerebral d’adolescents afectades per la fibromiàlgia juvenil, i n’analitza la rellevància funcional i clínica. El treball contribuirà a identificar potencials factors de risc que ajudaran a testar l’eficàcia de diversos tractaments per revertir aquestes alteracions cerebrals. La fibromiàlgia juvenil és una síndrome que es caracteritza per un dolor crònic que afecta tot el cos. A més, causa fatiga i trastorns del son i de l’estat d’ànim. Afecta entre el 2 i el 6% d’infants i adolescents –sobretot noies– d’arreu el món i es manifesta durant un període crític del desenvolupament del cervell.

Analitzar les alteracions cerebrals que es produeixen en les primeres etapes de la fibromiàlgia juvenil podria ajudar a entendre millor la patofisiologia d’aquesta síndrome, que fins ara no s’havia abordat des d’aquesta perspectiva.

Publicitat

L’estudi revela que les adolescents que pateixen fibromiàlgia juvenil tenen menys substància grisa en el còrtex cingulat anterior i mitjà, una regió cerebral decisiva per al processament del dolor. Aquesta característica podria estar relacionada amb l’ús excessiu dels circuits cerebrals encarregats de processar el dolor i apunta, per tant, a l’existència d’una reorganització d’aquests circuits neuronals.

Les pacients més afectades per la malaltia –i amb més simptomatologia– també mostren un augment de volum en regions frontals del cervell que estan relacionades amb la creació de narratives sobre un mateix i amb el processament i la regulació d’emocions. Aquest augment de volum podria reflectir una certa immaduresa en el procés de desenvolupament dels circuits frontals implicats en l’emoció i el llenguatge.

En el treball, en què s’apliquen diverses tècniques d’estudi en neurofisiologia, hi han participat 34 noies adolescents afectades per aquesta patologia i un grup control de 38 adolescents sense l’afectació. Aquesta nova recerca la dirigeixen la investigadora postdoctoral Maria Suñol i la professora Marina López Solà, del grup Pain and Emotion Neuroscience Laboratory de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i l’Institut de Neurociències (UBNeuro) de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb els professors Susmita Kashikar-Zuck i Robert Coghill, de l’Hospital Infantil de Cincinnati (Estats Units).

“Aquests descobriments reforcen la necessitat de considerar estratègies terapèutiques dirigides a modular l’activitat en aquests circuits per tal de revertir les narratives perjudicials que les pacients poden tenir de si mateixes”, detalla Maria Suñol, primera autora de l’article.

També s’ha constatat que algunes alteracions cerebrals relacionades amb la fibromiàlgia juvenil coincideixen amb les identificades en dones adultes amb fibromiàlgia. “Això suggereix que ambdues síndromes comparteixen part de la patofisiologia”, comenta la professora López Solà. “Per tant, és important potenciar l’estudi primerenc i guiat de la patologia en adolescents per tal de prevenir la transició de la fibromiàlgia juvenil a l’adulta”, conclou.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió