Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Les ADF de Barcelona s’incorporen a la xarxa de telecomunicacions d’emergències Rescat

ACN Manresa.-Les ADF de la província de Barcelona s’incorporaran, aquest estiu, a la xarxa de radiocomunicacions d’emergències Rescat. Després que l’any passat es fes una prova pilot a l’Anoia, l’adquisició, […]

Agències 21/06/2021

ACN Manresa.-Les ADF de la província de Barcelona s’incorporaran, aquest estiu, a la xarxa de radiocomunicacions d’emergències Rescat. Després que l’any passat es fes una prova pilot a l’Anoia, l’adquisició, per part de la Diputació de Barcelona, de 67 terminals permetrà que pràcticament totes les associacions de voluntaris disposin d’una ràdio per connectar-s’hi. “És un salt important en la qualitat del servei”, ha reconegut el president del Secretariat de la Federació d’ADF, Xavier Jovés. La xarxa té cobertura al 97% del territori i en formen part tots els cossos i col·lectius professionals implicats en la seguretat i les emergències a Catalunya. El cos dels Agents Rurals assumirà el cost de les llicències de connexió.

La xarxa Rescat va començar a desplegar-se el 2008 amb l’objectiu de millorar la coordinació entre els cossos de seguretat i emergències a Catalunya. Utilitza tecnologia TETRA, especialment dissenyada per proporcionar cobertura, tant en nuclis de població com en entorns rurals, En formen part els cossos d’emergència i seguretat, com els Bombers, els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals, però no hi eren les ADF. L’estiu passat el Secretariat de la Federació d’ADF i la Diputació de Barcelona van fer una prova pilot, a l’Anoia, de la inclusió de les ADF a la xarxa Rescat, a través de terminals adquirits per l’ens provincial. Els bons resultats han dut a la Diputació a adquirir una nova partida de terminals que, sumats als comprats pel mateix secretariat, permet que a hores d’ara pràcticament totes les associacions de defensa forestal de la demarcació disposin de connexió a la xarxa. En total, es tracta d’uns 120 terminals. L’única excepció és alguna ADF d’Osona que, segons ha aclarit la mateixa Diputació, ha preferit no sumar-s’hi.La Diputació ha destinat 49.627 euros a la compra dels terminals. A banda, el cos dels Agents Rurals sufragarà les despeses anuals de les llicències de connexió. “Tots sumem cap a aquesta prevenció i era important que per coordinar-nos d’una manera més efectiva, ho poguéssim fer a través d’aquesta comunicació”, ha justificat el director general dels Agents Rurals, Marc Costa.Des de la Diputació, el diputat d’espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, ha posat en relleu el paper que tenen les ADF en l’extinció d’incendis. També ha destacat que Barcelona serà la única demarcació on les ADF disposaran d’aquesta tecnologia. “Esperem que es pugui acabar estenent a la resta de demarcacions”, ha apuntat.En funcionament aquest estiuSegons ha detallat el president del Secretariat de la Federació d’ADF, Xavier Jovés, es farà una formació a les ADF del funcionament i la intenció és que al llarg de les darreres setmanes es vagin incorporant a la xarxa, coincidint amb el que des del Cos dels Agents Rurals han qualificat “d’estiu complicat”. “En el que portem d’any hi ha hagut ja 264 incendis”, ha recordat Costa, tot reconeixent que és difícil preveure el que pot passar. “Hi ha zones del territori on ha plogut poc”, ha recordat, tot afegint que caldrà esperar a veure “com influeix el vent i les temperatures”. Alhora ha volgut fer una crida “a la prudència”, especialment ara amb els petards per la revetlla de Sant Joan, per evitar situacions com les viscudes el 2015 a Vallbona de les Monges (Urgell), quan un petard va originar un incendi que va cremar més de 100 hectàrees.