Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Les 450 ovelles del pastor de Farrera ja estan de camí a les Garrigues

ACN Farrera – Les 450 ovelles de l’única explotació de Farrera (Pallars Sobirà) ja estan aquest diumenge de camí a les Garrigues després de ser recollides per camions a la […]

Agències 03/07/2022

ACN Farrera – Les 450 ovelles de l’única explotació de Farrera (Pallars Sobirà) ja estan aquest diumenge de camí a les Garrigues després de ser recollides per camions a la població veïna de Tírvia. Dos atacs consecutius d’os al ramat a la muntanya de Juverri (el dilluns 27 i el dimarts 28 de juny) han obligat el pastor, Ramon Cornellana, a precipitar la marxa. El balanç ha estat de cinc animals morts i cinc de desapareguts. Cornellana ha assegurat que només ha rebut “bones paraules, però de solució cap” i ha decidit tancar la porta de l’única explotació ramadera que quedava al poble. El pastor ha ordenat la baixada del ramat de la muntanya i avançar així tres mesos la tornada de les ovelles a Puiggròs, on passen habitualment l’hivern.

El Ramon ha lamentat que la tradició familiar transhumant de quatre generacions s’ha acabat d’aquesta manera “tan trista” i precipitada. Passat l’hivern, Cornellana es jubilarà. Aquest ramader del Pallars cobrarà les cinc ovelles mortes però ningú, diu, li pagarà el que suposa la pèrdua sentimental dels animals i l’angoixa de tres dies buscant animals perduts per la muntanya, que encara no han estat localitzats. Cornellana assenyala que es queda amb la solidaritat de la gent i companys de professió i amb l’esperança que aquest “trist” episodi serveixi perquè es prenguin mesures i cap altre ramader hagi de patir el mateix que ha patit ell.

Unió de Pagesos (UP) li ha mostrat el seu suport i aquest diumenge ha acompanyat el Ramon a Tírvia fins que els camions s’han endut les 450 ovelles del ramat. “Cal defensar unes muntanyes amb ramaderia i uns pobles amb pagesia”, ha afirmat UP.