Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

L’empresariat hostaler i turístic de Catalunya dona el juliol per perdut, però afronta amb optimisme els següents mesos

ACN Salou.-L’empresariat hostaler i turístic de Catalunya dona el juliol pràcticament per perdut, però veu amb optimisme els mesos d’agost, setembre, octubre i novembre. La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració […]

Avatar
Agències 07/07/2021

ACN Salou.-L’empresariat hostaler i turístic de Catalunya dona el juliol pràcticament per perdut, però veu amb optimisme els mesos d’agost, setembre, octubre i novembre. La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat) ha fet balanç aquest dimecres d’una temporada turística que no és bona i arriba tard. S’esperen ocupacions desiguals en els establiments hotelers del conjunt del país. La Costa Brava i el Pirineu lleidatà són les regions que presenten millors perspectives, mentre les grans ciutats punxaran. Segons la ConfeCat, la clau radica en invertir en promoció i difondre que Catalunya és un destinació segura per captar turisme estranger, especialment després d’estar considerada com a zona de risc a Alemanya i Bèlgica.

“Això ens fa molt mal pel turisme estranger”. Així ho ha manifestat el president de ConfeCat, Santiago García-Nieto, en una roda de premsa on l’entitat ha fet balanç de la situació turística. Segons García-Nieto, a la indústria turística li espera un mal juliol, però un bon agost. Sense donar xifres globals d’ocupació, la confederació ha repassat les perspectives per demarcacions.Les perspectives d’ocupació, per demarcacionsA Girona es preveuen unes perspectives molt bones al nord -Costa Brava, etc.- que contrasten amb unes males previsions a la zona sud, on només han obert un 37% dels hotels. El mateix escenari es reprodueix a Barcelona, on hi ha diferent escenari a la costa respecte la capital. Segons càlculs de la ConfeCat, ha perdut 2.500 milions d’euros en els últims quinze mesos.Pel que fa a Tarragona, es confia arribar al 65% d’ocupació hotelera aquesta temporada d’estiu, una xifra molt per sota d’un any normal, en què fàcilment supera el 85%. Des de la confederació es confia que tots els hotels del territori ja pugui estan oberts a l’agost. “Arribem tard a la temporada, però som optimistes, i també realistes”, ha remarcat García-Nieto. Lleida s’emporta “la medalla d’or”, ha dit el president de la ConfeCat. S’espera una bona ocupació al Pirineu, on el ritme de reserves és “òptim, però tampoc excel·lent”. Des de la confederació també s’ha destacat el nivell d’ocupació modest en els apartaments turístics en el conjunt de Catalunya, malgrat hagin baixat els preus entre un 30% i un 40%. Les prioritats del sectorA partir d’aquí, el sector llança dues reclamacions. D’una banda, invertir més en promoció, pensant en tornar a captar el visitant espanyol. I, de cara al mercat estranger, bàsicament europeu, es reclama una campanya convincent que la destinació és “segura” i “competitiva”, ha reiterat García-Nieto. “Hem perdut aquest tren, a diferència d’altres comunitats”, ha afegit. També s’ha posat de manifest la reticència de França de viatjar en territori català -tenint en compte que la meitat del turisme estranger a Catalunya és francès. En l’àmbit laboral, s’ha remarcat la necessitat que continuïn els ERTO per força major amb condicions favorables per a les empreses que han de mantenir aturada la seva activitat i condicions favorables pels fixos discontinus.