Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

L’empresa Robinhat crea una càmera per gravar les intervencions quirúrgiques des de la gorra del cirurgià

ACN Barcelona.-L’empresa Robinhat ha creat una càmera que permet gravar als cirurgians les intervencions quirúrgiques des de la gorra de cirurgià. Un dels seus fundadors, Javier Garrido, explica a l’ACN […]

Avatar
Agències 29/06/2021

ACN Barcelona.-L’empresa Robinhat ha creat una càmera que permet gravar als cirurgians les intervencions quirúrgiques des de la gorra de cirurgià. Un dels seus fundadors, Javier Garrido, explica a l’ACN que la idea va sorgir en un congrés mèdic després de veure com els metges tenien dificultats per enregistrar les intervencions per després compartir-les amb els seus col·legues de professió i com s’optava per un telèfon. La càmera, anomenada Robincam i que s’activa amb el moviment, té una capacita de 32 gigabytes i en una segona fase se li incorporarà wifi per poder fer retransmissions en ‘streaming’, segons ha avançat Garrido. En el desenvolupament de software i hardware, hi ha col·laborat Eurecat.

L’empresa Robinhat ha portat fins al 4 Years From Now, l’espai habilitat dins del Mobile World Congress per a les start-ups, el model de gorra amb càmera incorporada perquè els cirurgians puguin enregistrar les seves intervencions i compartir-les en congressos, amb altres metges o per a ús particular. Diversos professionals d’hospitals del Maresme, de l’Hospital Clínic i aviat de Sant Pau, a més d’altres de la resta de l’Estat, ja l’han provat i hi han donat el vistiplau. S’han hagut de tenir diferents aspectes, com per exemple l’alçada dels metges, ja que no és el mateix que facin 1,7 metres o 1,9 metres, diu Garrido.Concretament, la càmera s’activa quan els sensors inclosos en la gorra detecten moviment als laterals del cap del cirurgià, de manera que el metge no l’ha de tocar, un fet que és extremadament important en un “entorn estanc” com és un quiròfan, segons recorda la responsable desenvolupament de negocis sector digital d’Eurecat, Gemma Batlle. A banda, s’activa un làser, que indica al metge on ha d’apuntar amb la càmera.Eurecat ha col·laborat en el seu desenvolupament per encàrrec de Robinhat, que és una empresa que treballa principalment amb el tèxtil, segons Batlle. “Ha sigut un exemple de transferència tecnològica cap a l’empresa emprenedora”, afegeix la responsable d’Eurecat, en declaracions a l’ACN.Actualment, l’empresa ja disposa de la patent i està en fase de començar a fabricar aviat les gorres, a uns preus que oscil·laran entre els 600 i 800 euros, aproximadament. La capacitat del dispositiu és de 32 GB, que permet gravar entre dues i tres hores de la intervenció en full HD. L’empresa ja treballa en una segona fase per incorporar wifi a les gorres, de manera que les operacions es puguin retransmetre en directe per ‘streaming’. Les previsions de la companyia apunten a començar a comercialitzar les gorres a finals d’any o principis del que ve.Paral·lelament, Eurecat treballa en altres projectes, com el Deeplung, que es troba en una fase més inicial i permet aplicar tècniques d’Intel·ligència Artificial per a la detecció automàtica i precoç de nòduls que indiquin un possible cas de càncer de pulmó. Per això, es fan comparatives amb altres imatges del pacient i bases de dades similars que donen una orientació a l’oncòleg sobre el cas a tractar i permet anticipar-se a casos de càncer.