Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

L’empresa incendiada a Montornès del Vallès havia rebut dues multes per qüestió ambiental i per excés d’emmagatzematge

ACN Montornès del Vallès.-L’empresa de tractament de residus perillosos incendiada aquest dimecres a Montornès del Vallès havia rebut dues multes, una per qüestió ambiental de 10.000 euros i l’altra per […]

Avatar
Agències 11/12/2019

ACN Montornès del Vallès.-L’empresa de tractament de residus perillosos incendiada aquest dimecres a Montornès del Vallès havia rebut dues multes, una per qüestió ambiental de 10.000 euros i l’altra per excés d’emmagatzematge de 48.000, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat. El Programa d’Inspecció Ambiental Integrada de Catalunya va determinar el 2018 que Ditecsa no complia les prescripcions com a gestor de residus de l’autorització ambiental integrada. A banda, la planta també està sotmesa a un programa d’inspecció de l’Agència de Residus, que el 2017 va detectar l’excés d’emmagatzematge, envasos buits fora de lloc i manca de traçabilitat en la gestió documental de residus. Cap dels dos incompliments suposaven riscos per al medi ambient.

Territori i Sostenibilitat ha indicat que l’empresa havia superat “satisfactòriament” les inspeccions del 2014, 2015 i 2016 del Pla i Programa d’Inspecció Ambiental Integrada de Catalunya. La inspecció del 2017 es va superar amb un compliment “adequat”.El 2018 es van fer visites ‘in situ’ a la planta, entre els dies 5 i 14 de novembre, que van concloure que no es garantia el compliment adequat de les condicions fixades a l’autorització ambiental integrada, en concret pel que feia referència a les prescripcions com a gestor de residus. Aquest fet, però, “no suposava cap afectació sobre el medi”.Aquest expedient es va tancar el 26 de març del 2019 i es va notificar a l’Agència de Residus de Catalunya, que va decidir obrir a l’empresa un expedient sancionador notificat el 8 d’octubre amb una sanció de 10.000 euros. L’expedient es va tancar el 3 de desembre.En paral·lel, l’empresa també està sotmesa a un programa d’inspecció de l’Agència de Residus de Catalunya. Durant els tres darrers anys hi ha hagut dues inspeccions. La del 2017 es va tancar el maig del 2018 amb una sanció de 48.000 euros ja liquidats per la firma. En aquesta inspecció es va detectar un emmagatzematge superior a la capacitat permesa, l’acumulació de materials fora de lloc -envasos buits- i la manca de traçabilitat en la gestió documental de residus. Aquests incompliments no suposaven cap risc per al medi ambient.Finalment, Territori i Sostenibilitat destaca que actualment hi ha una inspecció oberta de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, però encara no està tancada i no hi ha cap aspecte que afecti al medi ambient.