Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

L’elèctrica pública catalana espera generar aquest any al voltant d’un 10% de l’energia que necessita la Generalitat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La companyia energètica de la Generalitat espera generar aquest any al voltant d’un 10% de l’energia que consumeixen els departaments del Govern, sense comptar les empreses públiques. Així ho preveu el director general de l’empresa pública L’Energètica, Daniel Pérez, que explica que la quantitat d’energia que necessita la Generalitat s’eleva fins als 320 GW/h. L’objectiu de cara al 2030 és “materialitzar tot el potencial de les teulades” i també haver ampliat el nombre de parcs eòlics participats per L’Energètica. De moment, la companyia, que compta amb un pressupost inicial de 25 MEUR, manté contacte amb municipis per impulsar projectes conjuntament i ja ha assumit les participacions d’Avançsa als parcs Pebesa (4MW) i Trucafort (29 MW).

La generació de l’energia que gestionarà l’elèctrica pública procedirà de fonts renovables com els parcs eòlics i les teulades. Per això, a banda de rebre les participacions d’Avançsa a Pebesa (25%), situat al Baix Ebre, i a Trucafort (9,65%), al Baix Camp i al Priorat, la companyia s’ha proposat contactar amb els projectes renovables que ja tinguin l’autorització administrativa i la tramitació estigui avançada per plantejar-los l’entrada en l’accionariat amb la condició que a més de la rendibilitat econòmica també prevalgui la territorial i social, entre d’altres.

Publicitat

A més, l’elèctrica també es plantejarà assumir la gestió d’alguna central hidroelèctrica com la de Can Trinxet, on la concessió finalitza el juliol del 2024, i la de la Colònia Llaudet, que actualment està en mans de l’Incasol i es troba en desús. Per aquest motiu, Pérez calcula que la tramitació s’allargaria almenys dos anys més. Malgrat tot, la majoria de concessions de les centrals de les conques internes no finalitzen fins al 2061.

Pel que fa a les teulades, L’Energètica invertirà en projectes renovables en funció de les licitacions, en especial col·laboració amb Patrimoni i Infraestructures fins arribar a un potencial de 329MW, segons l’ICAEN. 

A més, la companyia destinarà de forma gratuïta part de l’energia generada a les teulades d’equipaments públics com instituts o centres de salut a col·lectius vulnerables situats en un radi màxim de 2 quilòmetres, tal com fixa la normativa estatal. Es tractarà d’un percentatge difícil de definir ja que dependrà de la zona on es generi aquesta energia, segons Pérez.

Amb tot, el director general de l’empresa elèctrica de la Generalitat assenyala que és difícil determinar l’estalvi de cara aquest any per la volatilitat del preu de l’energia dels darrers mesos. Tot i això, ha dit que el cost de l’energia que generi mitjançant l’autoconsum oscil·larà entre els 60 i els 90 euros MWh davant els més de 200 euros de mitjana que la Generalitat ha pagat en l’últim any.

El principal destinatari de l’energia serà la Generalitat, tot i que si la direcció de la companyia s’ho plantegés podria ingressar fins a un 20% procedent del sector privat. Aquest però, no és un mercat prioritari per a l’Energètica i no es preveu que ho sigui, com a mínim, en els pròxims tres o cinc anys ni tampoc s’ha analitzat quin perfil de client privat podria captar.

<strong>Col·laboració amb ajuntaments</strong>

En una trobada amb mitjans, el director de l’Energètica assegura que “cada dia” manté converses amb ajuntaments per treballar iniciatives conjuntes en la instal·lació de plaques. Es tracta de projectes petits, d’entre 1MW i 3MW i en què els municipis hi poden aportar el terreny part de la inversió i la tramitació i L’Energètica el suport extern. “Aquests projectes els volem fer aflorar”, insisteix Pérez. De moment, l’elèctrica pública té en cartera una quarantena de projectes per aquest any i un centenar més en espera.

D’altra banda, en el terreny de la comercialització, el director general deixa clar que cal ser “molt prudents”. “Requereix un control de la tresoreria molt rellevant per evitar caure per la volatilitat del mercat”, reflexiona Pérez. Per això, l’aposta és començar amb punts de subministrament de la Generalitat de menor facturació i poc a poc agafar “múscul”.

“Abans d’entrar en empreses públiques o altres ens de la Generalitat hem de centrar-nos en els 320 GWh per consumeix la Generalitat a dia d’avui”, continua el director general de la companyia. A partir d’aleshores, afegeix, es podrà començar a posar el focus en les empreses públiques en funció del venciment dels contractes amb companyies elèctriques privades.

<strong>25 milions d’euros per arrencar la companyia</strong>

El pressupost assignat per a arrencar la companyia és de 25 milions d’euros, una quantitat que Pérez confia que es dupliqui o quadripliqui de cara al 2024 i que L’Energètica adopti un rol “més rellevant” en la transició energètica a Catalunya. “El nostre objectiu és transformar aquests diners en energia verda”, comenta Pérez.

La major part dels 25 milions d’euros, entre 15 i 20, aniran destinats als punts de subministrament en teulada; mentre que entre 1,5 i 2 milions seran per a despeses corrents i entre 3 i 5 milions per invertir en parcs eòlics. En total, l’empresa preveu incorporar 30 treballadors i abans de l’estiu ja haurà de comptar amb les direccions tècniques, dos tècnics de renovables un responsable de comunicació i un altre de recursos humans.

Paral·lelament, L’Energètica comptarà amb un Consell Assessor presidit per la Doctora en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i comptarà amb una vintena de membres de diferents perfils, com el director d’Acció Ambiental i Energia de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i exdiputat d’ICV, Joan Herrera; el meteoròleg Francesc Mauri; l’economista Elena Parpal; la biotecnòloga Joana Mundó; el biòleg i exdiputat de la CUP Pau Juvillà  i el director general de Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Pedro Fresco.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió