Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Leitat X fabrica 500 bifurcadors 3D com a solució d’emergència per doblar la capacitat dels respiradors de les UCI

ACN Barcelona.-El consorci d’empreses catalanes Respira Leitat X ha fabricat 500 bifurcadors amb impressores 3D que permeten doblar la capacitat d’un respirador dels que s’utilitzen per a malalts de coronavirus […]

Avatar
Agències 30/03/2020

ACN Barcelona.-El consorci d’empreses catalanes Respira Leitat X ha fabricat 500 bifurcadors amb impressores 3D que permeten doblar la capacitat d’un respirador dels que s’utilitzen per a malalts de coronavirus a les Unitats de Cures Intensives. En declaracions a l’ACN, el director de l’àrea de Salut de Leitat, Manel Balcells, ha advertit que es tracta d’una solució “d’emergència” per a casos molt concrets, i confia que amb els 500 n’hi hagi prou, tot i que tenen capacitat per fer-ne 150 al dia. En tot cas, Balcells subratlla que la feina “important” és el respirador 3D que estan construint, i del qual ja ultimen detalls tècnics i burocràtics per obtenir el vistiplau de l’Agència Espanyola del Medicament i el Producte Sanitari.

Pel que fa al bifurcador, Balcells explica que es poden utilitzar en situacions molt concretes, quan els dos malalts tenen les mateixes necessitats i característiques. Atès que són casos tan específics, el director de l’àrea de salut de Leitat considera que els 500, que aquest matí s’han posat a disposició del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de forma gratuïta, seran suficients.Una solució de compromís mentre el conglomerat continua tirant endavant el seu projecte principal, els respiradors construïts també amb impressores 3D. Aquesta mateixa nit, segons ha explicat Balcells, Leitat enviarà tota la documentació a l’Agència Espanyola del Medicament, i s’espera poder obtenir el vistiplau de l’entitat el més aviat possible. Un cop tinguin la llum verda d’aquest organisme, la capacitat de Leitat serà suficient com per produir entre 50 i 100 respiradors al dia.