Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

L’efecte “posttraumàtic” de la pandèmia pot generar un augment de problemes amb l’alcohol, avisa l’OCDE

ACN Brussel·les.-L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) ha alertat del risc que la covid-19 generi un augment de problemes amb l’alcohol “a mitjà termini perquè que el […]

Avatar
Agències 19/05/2021

ACN Brussel·les.-L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) ha alertat del risc que la covid-19 generi un augment de problemes amb l’alcohol “a mitjà termini perquè que el consum excessiu és habitual després d’episodis traumàtics”. En un informe publicat aquest dimecres, l’organització assegura que durant els confinaments s’ha registrat un increment en el consum d’alcohol entre les dones, les persones amb ansietat o depressió i els pares de nens petits. Ara bé, l’OCDE desconeix encara l’impacte a llarg termini en els patrons de consum d’alcohol i no descarta una repercussió en altres col·lectius. Una situació que a Espanya s’afegiria a l’augment de consum registrat els anys anteriors a la pandèmia.

Entre el 2010 i el 2018 va ser l’estat de l’OCDE on més es va incrementar. Per contra, tant a l’OCDE com a la Unió Europea es va reduir lleugerament el consum durant aquest període. Espanya és un dels estats de l’OCDE on es beu més alcohol: gairebé 5 litres de cervesa a la setmana de mitjana. Més d’un 25% dels adults consumeix alcohol de forma “excessiva” almenys una vegada al mes. Un 22% de les noies de 15 anys i un 19% dels nois d’aquesta edat s’han emborratxat almenys dues vegades a la seva vida.Impacte de la pandèmiaDesprés d’analitzar l’impacte de la covid-19 en 11 països de l’OCDE, l’informe conclou que els confinaments van augmentar la freqüència de consum d’alcohol, però no del consum excessiu global entre la població. Tampoc s’ha detectat un canvi en general en els patrons de consum, si bé la pandèmia ha afectat més aquells col·lectius que ja eren vulnerables.Des de l’OCDE alerten que l’abús de l’alcohol té “un cost econòmic i social significatiu”. L’organització pronostica que en els pròxims 30 anys reduirà l’esperança de vida de la població gairebé en un any, generarà un 2,4% de la despesa sanitària i implicarà una disminució de l’1,6% del PIB als països de l’OCDE.En aquest sentit, l’OCDE calcula que les malalties generades pel consum d’alcohol provocaran una caiguda del PIB espanyol de l’1% en els pròxims 30 anys per la major despesa en salut i la reducció de la productivitat laboral.Mesures contra l’alcoholismePer tot plegat, l’OCDE demana als països membres que reforcin l’atenció primària per a pacients amb problemes d’alcoholisme, que protegeixin els menors de la publicitat online d’alcohol i que imposin un preu mínim per unitat als productes alcohòlics.En el cas d’Espanya, l’organització creu que invertint 1,6 euros per persona a l’any en combatre el consum excessiu d’alcohol es podrien estalviar 151 milions d’euros anuals en salut i més d’un milió de persones malaltes per aquest problema.