Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

L’editorial Fonoll recupera ‘Bellviure’, el llibre de Joan Sauret sobre el Balaguer de fa un segle

|

- Publicitat -

ACN Balaguer – L’editorial Fonoll ha publicat aquest abril una nova edició de ‘Bellviure. Un poble al peu del campanar i a la vora del riu’, el llibre que el polític i escriptor Joan Sauret va escriure durant la dècada dels 40 i que versa sobre el Balaguer de principis del segle XX. El nou exemplar arriba gairebé 50 anys després de la primera edició (1975), de la qual se’n va fer un modest tiratge que va impedir-ne una gran difusió. Precisament amb la idea d’esmenar aquesta manca de popularització de l’obra,, el periodista balaguerí Àlvar Llobet ha treballat en els darrers mesos com a curador de la nova versió del llibre que es presenta com una edició “enriquida i augmentada” amb textos inèdits, notes explicatives i fotos de fa 100 anys.

El volum compta amb un pròleg de l’editor, biògraf de Sauret, i també amb un pòrtic de l’escriptor i poeta Josep Vallverdú. L’il·lustre narrador lleidatà destaca en la tasca de recuperació de la memòria del Balaguer de fa un segle així com el combat contra la desmemòria dels catalans que, com l’autor del llibre, van viure bona part de la seva vida a l’exili després de la Guerra Civil. Joan Sauret va ser d’aquests, i va viure durant 44 anys a França, periple que va acabar dos anys abans de morir, quan va tornar al seu poble.

Publicitat

L’obra és un retrat costumista de la vida rural de la primera meitat de segle.  La crònica d’una Catalunya que ja no hi és però que és clau per a la configuració del nostre present. Topònim inventat per Joan Sauret, ‘Bellviure’ esdevé un retrat de la societat balaguerina que mostra múltiples prismes de la vida i els costums de la capital de la Noguera.

L’autor fa memòria per explicar tradicions i festes. Paisatges i tarannàs. Comerços i cultura. Aficions i oficis. Llegendes i vida social. I tot això ho relliga amb cordills d’ironia i humor que converteixen l’obra en un testimoni vital i planer d’un Balaguer que, des de l’exili francès, assegurava que ha desaparegut. El nou ‘Bellviure’ ha comptat amb la col·laboració de la Paeria de Balaguer, el Consell Comarcal de la Noguera, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i la Fundació Marguerida de Montferrato.

El llibre es presentarà dimecres a la sala d’actes de la Paeria de Balaguer a partir de dos quarts de vuit del vespre.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió