Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

L’edifici històric de la UB recupera el so de les campanes

ACN Barcelona.-Les campanes de l’edifici històric de la UB tornen a marcar les hores i els quarts a la plaça Universitat. Ho han fet a les dotze del migdia d’aquest […]

Avatar
Agències 09/04/2019

ACN Barcelona.-Les campanes de l’edifici històric de la UB tornen a marcar les hores i els quarts a la plaça Universitat. Ho han fet a les dotze del migdia d’aquest dimarts, en un acte presidit pel rector de la universitat, Joan Elias. Les campanes no sonaven des del 1995, després que el rellotge s’espatllés i no es pogués fer front al cost de la reparació. L’any 2009 es van restaurar l’estructura metàl·lica del campanar i les dues campanes de bronze, però no ha estat fins ara que s’ha pogut recuperar el so. S’han substituït els elements de ferro del mecanisme per uns altres de bronze, que no fan malbé el metall de les campanes, de més d’un segle d’antiguitat. I s’ha instal·lat un sistema electrònic que programarà els tocs.

Després de la reparació, les campanes tocaran a 65 decibels, des les vuit del matí a les deu de la nit, de dilluns a diumenge.Des de la UB s’indica que la campana de les hores té un diàmetre de 110 centímetres i pesa 750 quilos. La dels quarts té 97 centímetres de diàmetre i pesa 500 quiloa. Totes dues tenen els escuts de la Universitat de Barcelona i el lema ‘Perfundet omnia luce’ (ho omplirà tot de llum), rematats per una gran corona reial, i amb inscripcions en llatí que indiquen que les campanes va ser construïdes a la foneria de Miquel Forcada, de Vic, el 1880, durant el regnat d’Alfons XII.