Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

L’economia espanyola creix una dècima fins al 0,5% el primer trimestre, per l’impuls de les exportacions i la inversió

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’economia espanyola va créixer un 0,5% els primers tres mesos del 2023 en comparació amb el trimestre anterior, tot i la caiguda del consum per la fortalesa de les exportacions i de la inversió. Així ho ha confirmat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’un creixement lleugerament més intens del registrat entre octubre i desembre (0,4%), quan es va constatar un alentiment de l’economia pels efectes de la inflació. En el conjunt del període entre gener i març, el Producte Interior Brut (PIB) es va enfilar un 3,8% en comparació amb el mateix període del 2022, quan va esclatar la guerra d’Ucraïna. La variació interanual està prop d’un punt per sobre de la registrada l’últim trimestre del 2022 (2,9%).

La demanda interna va contribuir en 1,3 punts al creixement del PIB del 2022, és a dir, tres dècimes més que el quart trimestre del 2022; mentre que la demanda externa va aportar 2,5 punts, sis dècimes més.

Publicitat

El primer trimestre del 2023 ha estat marcat pel context d’alta inflació que s’arrossega després de la pandèmia i, sobretot, de l’esclat de la guerra a Ucraïna. L’ocupació ha registrat un increment d’un 0,4% de les hores treballades.

L’INE també ha revisat les dades de creixement de l’any passat, modificant tots els trimestres: el primer de tots amb quatre dècimes menys (es queda, per tant, amb un creixement negatiu del -0,4%), el segon amb tres més (2,5%), i el tercer i el quart amb dues dècimes més a l’alça (fins al 0,4% en tots dos casos).

Les xifres positives de creixement de l’economia espanyola durant el primer trimestre contrasten amb la despesa en consum final de les llars, que entre gener i març va caure un 1,3% en comparació amb el trimestre anterior i va encadenar dos trimestres consecutius a la baixa (-1,7% en l’últim trimestre del 2022). Es tracta d’una tendència que no es donava des del 2020, durant la pandèmia, i que enguany s’explica per l’impacte de la inflació i la pujada dels tipus d’interès. Respecte del trimestre passat també va baixar la despesa en consum final de les administracions públiques (-1,6%). En canvi, la formació bruta de capital va pujar un 1,2% intertrimestral i les exportacions un 5,8%.

En comparació amb l’any passat, és a dir, les taxes interanuals, la despesa en consum final de les llars va pujar un 1,5% i de les administracions públiques un 1,3%. Les exportacions van créixer un 10,2%, més de tres punts per sobre del trimestre anterior, i les importacions un 4%, xifra que suposa 1,8 punts més.  

En relació amb el mercat laboral, l’estadística de Comptabilitat Nacional indica que el nombre d’hores treballades va augmentar un 0,4% respecte de l’últim trimestre del 2022, cinc dècimes més que el trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d’hores treballades va créixer un 1,4%, xifra que suposa una baixada d’1,5 punts respecte del trimestre anterior (2,9%).

L’estadística publicada aquest divendres és un avançament, que s’ha de confirmar un cop coneguts tots els indicadors el pròxim 23 de juny.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió