Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

L’economia ebrenca es manté a l’alça gràcies a la construcció, la indústria i els serveis

ACN Amposta.-El creixement de l’economia ebrenca ha experimentat pocs canvis durant el tercer trimestre d’enguany respecte el segon, i la creació d’ocupació segueix incrementant. La càtedra d’Economia Local i Regional […]

Avatar
Agències 10/12/2019

ACN Amposta.-El creixement de l’economia ebrenca ha experimentat pocs canvis durant el tercer trimestre d’enguany respecte el segon, i la creació d’ocupació segueix incrementant. La càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) de la URV ha quantificat un creixement de l’1,2 interanual en el nombre d’afiliats a la Seguretat Social i se sumen 22 períodes consecutius amb creixements interanuals positius. La construcció continua sent el sector que més puja (un 4,3%), seguit dels serveis (1,2%) i la indústria (1%). L’únic sector que cau és l’agricultura així com també el nombre d’autònoms (-1,6 punts interanuals). “La dada és preocupant”, ha assenyalat el director de CELiR, Juan Antonio Duro.

D’acord amb les dades d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, l’atur registrat a les Terres de l’Ebre es va reduir “amb força” el trimestre passat, amb una mitjana mensual trimestral de 8.824 aturats, 569 menys que el mateix període de l’any anterior (-6,1%). L’única comarca on l’atur no disminueix és la Terra Alta i la reducció més gran s’ha registrat al Montsià, amb una davallada de 8,3 punts.La dada negativa és que la major part de contractes formalitzats han estat temporals eventuals a circumstàncies de producció (2.180), d’obra o servei (1.794) i d’interinitat (520). Des de CELiR s’apunta que les contractacions en funció del nivell d’estudis fan evident “la necessitat d’aprofitar el capital humà del territori creant llocs de treball d’elevada qualificació en el model productiu ebrenc i evitar així la fuga de talent”.La remuntada del Montsià El director de la CELiR també ha analitzat l’últim informe del BBVA Research, corresponent al 2018. El Montsià hi destaca com una de les comarques catalanes amb més creixement des del 2013. Amb un 15,5% se situa com la segona comarca de Tarragona i l’Ebre que més ha crescut, després del Tarragonès (18,4%). Duro també ha apuntat el fet que sigui el sector industrial el que registra l’augment més elevat, amb un 20,8%, seguit de la construcció, un 12,2%, sobretot perquè l’agroindústria “hi té un pes molt important”, seguida de prop per la química i la indústria del moble. “Aquestes dades són més que una bona notícia econòmica, ja que aquest creixement també significa que cada dia hi ha més oportunitats per aquelles persones que volen seguir vivint a la seua comarca”, ha manifestat el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig.A més a més, segons l’Índex FEGP 2019 de la Federació Empresarial del Gran Penedès, el Montsià està entre les 15 comarques que més han crescut en competitivitat des del 2009. “Ens trobem que des del 2013 fins ara el Montsià s’ha anat recuperant a molt bon ritme, però l’impacte de la crisi va ser tan fort que això explica que encara no s’hagi recuperat la situació pre-crisi”, ha afegit el director de la CELiR.