Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

L’economia catalana creix un 4,8% anual al segon trimestre del 2022, un punt i mig per sota de la variació espanyola

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’evolució del PIB català el segon trimestre del 2022 mostra un creixement anual del 4,8%, segons ha confirmat l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) aquest dimecres. Així doncs, la taxa interanual se situa un punt i mig per sota de la variació de l’economia espanyola i sis dècimes per sobre de la UE-27 en el mateix període. Tot i així, representa una davallada de prop de dos punts respecte de la pujada anual de l’economia del primer trimestre (6,7%). En termes intertrimestrals, comparant-ho amb el primer trimestre del 2022, la taxa de variació a Catalunya és d’un 1,6%, cinc dècimes superior a l’espanyola (1,1%) i nou dècimes superior a la UE-27 (0,7%).

La taxa trimestral és una dècima més alta que l’estimació que va fer pública l’Idescat a principis d’agost. 

Publicitat

Segons els càlculs de l’Idescat, encara falta un 1,1% per recuperar el nivell del PIB anterior a la pandèmia. Així doncs, l’avanç del PIB del segon trimestre del 2022 representa el 98,9% respecte del nivell en volum del PIB del quart trimestre del 2019, trimestre anterior a l’inici de la pandèmia de la covid-19.

La variació interanual del PIB durant el segon trimestre de l’any, que és de 4,8%, representa una davallada d‘un punt i nou dècimes respecte de la del trimestre anterior (6,7%) i està influenciada pel fort creixement del PIB experimentat en el segon trimestre de l’any anterior (18,7%) i també de les exportacions (11,7%).

En aquest segon trimestre s’ha donat un comportament desigual per branques d’activitat. Els serveis mantenen creixen un 7,0%, que, tot i ser un ritme elevat és 2,3 punts inferior al trimestre anterior. La construcció també creix a una taxa interanual de l’1,6%, valor inferior als resultats del trimestre anterior (3,8%).

La bona marxa dels serveis contrasta amb la davallada de l’agricultura (-5,7%) i de la indústria (-2,4%), provocat, en el primer dels casos per la reducció de la producció agrícola i ramadera i en el segon pels efectes de l’increment generalitzat de costos.

El consum de les famílies ha incrementat un 2,8% en relació al segon trimestre de 2021, però registra un increment menor respecte de l’anterior, quan va assolir el 4,4%, fet que es deu al context econòmic marcat sobretot per l’alça dels preus de l’energia i l’alimentació.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió