Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

L’economia catalana creix un 4,8% anual al segon trimestre del 2022, un punt i mig per sota de la variació espanyola

ACN Barcelona – L’evolució del PIB català el segon trimestre del 2022 mostra un creixement anual del 4,8%, segons ha confirmat l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) aquest dimecres. Així doncs, […]

Agències 14/09/2022

ACN Barcelona – L’evolució del PIB català el segon trimestre del 2022 mostra un creixement anual del 4,8%, segons ha confirmat l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) aquest dimecres. Així doncs, la taxa interanual se situa un punt i mig per sota de la variació de l’economia espanyola i sis dècimes per sobre de la UE-27 en el mateix període. Tot i així, representa una davallada de prop de dos punts respecte de la pujada anual de l’economia del primer trimestre (6,7%). En termes intertrimestrals, comparant-ho amb el primer trimestre del 2022, la taxa de variació a Catalunya és d’un 1,6%, cinc dècimes superior a l’espanyola (1,1%) i nou dècimes superior a la UE-27 (0,7%).

La taxa trimestral és una dècima més alta que l’estimació que va fer pública l’Idescat a principis d’agost. 

Segons els càlculs de l’Idescat, encara falta un 1,1% per recuperar el nivell del PIB anterior a la pandèmia. Així doncs, l’avanç del PIB del segon trimestre del 2022 representa el 98,9% respecte del nivell en volum del PIB del quart trimestre del 2019, trimestre anterior a l’inici de la pandèmia de la covid-19.

La variació interanual del PIB durant el segon trimestre de l’any, que és de 4,8%, representa una davallada d‘un punt i nou dècimes respecte de la del trimestre anterior (6,7%) i està influenciada pel fort creixement del PIB experimentat en el segon trimestre de l’any anterior (18,7%) i també de les exportacions (11,7%).

En aquest segon trimestre s’ha donat un comportament desigual per branques d’activitat. Els serveis mantenen creixen un 7,0%, que, tot i ser un ritme elevat és 2,3 punts inferior al trimestre anterior. La construcció també creix a una taxa interanual de l’1,6%, valor inferior als resultats del trimestre anterior (3,8%).

La bona marxa dels serveis contrasta amb la davallada de l’agricultura (-5,7%) i de la indústria (-2,4%), provocat, en el primer dels casos per la reducció de la producció agrícola i ramadera i en el segon pels efectes de l’increment generalitzat de costos.

El consum de les famílies ha incrementat un 2,8% en relació al segon trimestre de 2021, però registra un increment menor respecte de l’anterior, quan va assolir el 4,4%, fet que es deu al context econòmic marcat sobretot per l’alça dels preus de l’energia i l’alimentació.