Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades reivindica el “respecte” a la privacitat personal al MWC

ACN L’Hospitalet de Llobregat – L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha reivindicat el “respecte” a la privacitat personal al Mobile World Congress (MWC). En una conferència, la vicepresidenta […]

Agències 28/02/2023

ACN L’Hospitalet de Llobregat – L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha reivindicat el “respecte” a la privacitat personal al Mobile World Congress (MWC). En una conferència, la vicepresidenta de privacitat global del Future of Privacy Forum, Gabriela Zanfir-Fortuna, ha parlat de “l’avantatge competitiu” que suposa crear productes i serveis respectuosos amb la privacitat. Per la seva banda, la presidenta de l’APDCAT, Meritxell Borràs, ha instat els desenvolupadors informàtics a tractar les dades “de forma correcta i legal” a l’hora de fer programari. Ambdues han coincidit a dir que la protecció de dades personals és un element que cal tenir en compte “des d’un inici” i han admès que els consumidors encara no en són prou conscients.

“Aquí hi ha moltes empreses i molts desenvolupadors de sistemes informàtics que és bo que tinguin un coneixement proper de què vol dir tractar amb dades personals”, ha subratllat Borràs, que ha remarcat la importància de tractar un tema com aquest en el marc del Mobile World Congress (MWC). Sota el títol ‘Take advantage of privacy’, la conferència ha posat sobre la taula la importància de dissenyar productes i serveis respectuosos amb la privacitat i ha recordat que hi ha una legislació europea que ho regula -l’article 25 del reglament general de protecció de dades-.

“Es tracta d’aplicar la protecció de dades per disseny i per defecte”, ha resumit Zanfir-Fortuna. En aquest sentit, segons la vicepresidenta de privacitat global del Future of Privcy Forum, les companyies que fan un bon tractament de les dades personals des d’un principi surten beneficiades respecte de la resta perquè el seu producte “té molta més confiança per part dels clients” i redueix el risc de danys a la reputació que pot comportar un mal ús o un tractament il·legal de la informació.

<strong>Consumidors poc conscienciats</strong>

Tant Borràs com Zanfir-Fortuna han admès que els usuaris encara no estan prou conscienciats sobre les dades que cedeixen a determinades empreses i aplicacions. “La gent se n’adona quan a vegades busquen una informació per internet i després li pareixen dades d’allò que ha buscat”, assenyala Borràs. “Cal conscienciar la ciutadania, empoderar-los i que siguin conscients que a l’hora de facilitar accessos quan es baixen una aplicació, no ho facin de pressa i diguin a tot que sí”, ha agregat.

Zanfir-Fortuna també ha alertat que cedir determinades dades pot fer “patir” els consumidors a llarg termini i ha opinat que “cada vegada més persones” paren atenció a qüestions relacionades amb la privacitat.