Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

L’australià Joseph Lo Bianco, 30è Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Lingüística

ACN Barcelona.-El lingüista australià i catedràtic de la Universitat de Melbourne Joseph Lo Bianco rebrà el 30è Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Lingüística. El jurat […]

Avatar
Agències 02/07/2021

ACN Barcelona.-El lingüista australià i catedràtic de la Universitat de Melbourne Joseph Lo Bianco rebrà el 30è Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Lingüística. El jurat del Premi Internacional Ramon Llull ha decidit, per unanimitat, atorgar-li aquesta distinció per promoure “el multilingüisme i trobar l’equilibri entre les llengües locals i les llengües oficials, i pel seu coneixement i interès i compromís amb la cultura i la societat catalana”. El guardó el convoquen conjuntament la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

Els objectius del premi són reconèixer el conjunt d’una obra individual d’una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana, o una institució de fora del domini lingüístic que s’hagi dedicat a la promoció de la llengua i cultura catalanes en el seu país. També es premia l’aportació teòrica o pràctica d’una persona de qualsevol país que hagi significat una important contribució al coneixement, reconeixement, promoció o defensa d’una o més cultures i nacions sense estat.Aquest premi s’adreça a persones físiques o jurídiques, públiques o privades, de l’àmbit internacional que compleixin, a criteri del jurat, amb els requisits objecte del premi i es lliura anualment a Andorra.En les darreres edicions els guardonats han estat Ko Tazawa (2019), Christer Laurén (2018), Jon Landaburu (2017), Kathryn Woolard (2016), Philip D. Rasico (2015), Juan Carlos Moreno Cabrera (2014), Max Wheeler (2013), Georg Kremnitz (2012), Malika Ahmed (2010), Denise Boyer (2009), Michael van Walt van Praag (2008), Alan Yates (2007), Tilbert Stegmann (2006), Paul Preston (2005) i Giuseppe Tavani (2004).Enguany, el jurat ha estat format per Agustí Alcoberro, Teresa Fèrriz, Maria Carme Junyent i Jaume Subirana, per part de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, i Vicenç Villatoro, Jordi Ginebra, Maria Josep Cuenca i Maria Teresa Cabré per part de la Fundació Ramon Llull.Joseph Lo BiancoEl guanyador d’aquest any és catedràtic de la Universitat de Melbourne i expert en política i planificació lingüístiques. Ha estat president de la Australian Academy of the Humanities, ha ocupat nombrosos càrrecs i ha estat consultor en països com Irlanda, Itàlia, la Xina, Sudàfrica, Sri Lanka, Vietnam i Eslovènia. És conegut per ser l’autor del document que fonamenta la política lingüística d’Austràlia i que té en consideració, a part de l’anglès, les llengües aborigens i les llengües de la immigració.