Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

L’Auditori restaura la Llanterna de Rafael Moneo i les pintures de Pablo Palazuelo

ACN Barcelona – L’Auditori de Barcelona restaura la Llanterna de Rafael Moneo, que conté les pintures murals de Pablo Palazuelo. Un projecte que preveu la substitució de les superfícies de […]

Agències 28/04/2022

ACN Barcelona – L’Auditori de Barcelona restaura la Llanterna de Rafael Moneo, que conté les pintures murals de Pablo Palazuelo. Un projecte que preveu la substitució de les superfícies de vidre del monument per tal de solucionar els problemes de trencament d’algunes de les peces que les constitueixen i adaptar-les al nou marc normatiu. Les obres, que van començar el passat 1 de febrer, està previst que s’acabin al setembre, ha detallat L’Auditori a través d’un comunicat.

L’Auditori ha informat que un cop substituïts els llenços de vidre, es procedirà a la restitució de les pintures murals. De la mà del departament de Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona i seguint les directrius de la Fundació Pablo Palazuelo, s’han pres les mesures necessàries perquè aquesta tasca sigui el més fidedigna possible a l’obra original, des de l’aixecament topogràfic dels traços que constitueixen la peça a l’anàlisi de laboratori de mostres de pintura, amb una complerta investigació de la documentació de construcció de l’edifici per tal de reproduir el sistema de pintat de l’obra.

Aprofitant la intervenció, s’actualitzarà el sistema d’il·luminació amb lluminàries més sostenibles tipus LED i se sotmetrà l’entramat metàl·lic despullat a treballs de conservació de l’estructura.

La Llanterna és el nucli vertebrador de L’Auditori de Barcelona i és el resultat de la col·laboració de l’arquitecte Rafael Moneo, premi Pritzker de l’Arquitectura, i el pintor, escultor i gravador Pablo Palazuelo, Premio Nacional de Artes Plásticas. Aquesta és la segona obra conjunta després del vestíbul de l’edifici Bankiter, a Madrid, i resulta en la plasmació d’un seguit de pintures murals sobre 8 llenços de vidre suspesos de l’estructura principal de l’edifici de L’Auditori.

<strong>Pressupost</strong>

El pressupost global màxim d’aquesta inversió és d’1.123.000 euros (IVA inclòs). Les obres es financen amb una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i una aportació de l’Ajuntament de Barcelona del Pla d’Inversions Municipal. 

Durant el temps que duren les obres, les artistes plàstiques Eloise Gillow, Mina Hamada i Carla Fuentes han intervingut en els murs perimetrals que tanquen les obres i han creat tres grans murals amb la temàtica de la trilogia de les presents temporades artístiques de L’Auditori: la Creació (2020-21), Amor i Odi (2021-22) i Mort o Retorn (2022-23).

La intervenció de la Llanterna se suma a altres millores que està fent L’Auditori en terme d’infraestructures i sostenibilitat, com ara el canvi del sistema de climatització, la substitució de la il·luminació interna i externa per lluminària LED i la instal·lació de plaques solars al terrat de l’equipament.